„Опиум“ и „Ана Палас“ бяха обявени за ресторант и хотел на 2013 г. на бляскава церемония по връчване на годишните награди в областта на туризма. Конкурсът се провежда за първи път по идея на Община Русе и местния Съюз на хотелиерите и ресторантьорите. Заведенията бяха оценявани от петчленно жури от представители на бранша.
Освен голямата награда за Ресторант на годината, „Опиум“ стана победител и в състезанието по кулинарно майсторство, в което участваха десет екипа на елитни русенски заведения. Журито единодушно определи първото място за тима на майстор готвача Живко Димитров.
В отделните категории на конкурса награди взеха „Сити Арт“ за бутиков хотел, „Бистра и Галина“ за бизнес хотел, „Вега“ за семеен хотел и „Евроконтакт“ за компания, предлагаща самостоятелни стаи.
За най-посещавано заведение бе определено „Хепи бар и грил“, за най-атрактивно - „Балкантурист“, за най-дълго и успешно работещо - „Болгар“. При питейните заведения спечели „Олд Фешън“, а „Петък вечер“ грабна приза за най-бързо обслужване.
Туроператор на годината, реализирал най-голям входящ поток към Русе, стана „Дунав турс хотелс“, а „Вени Травъл“ грабна наградата за туроператор с най-много туристически продукти, позиционирани в региона.
Общинското предприятие „Русе Арт“ връчи и две специални отличия - на ресторант „Асансьора“, помещаващ се в сградата с първия асансьор, в България, и на „Английска къща за гости“ за най-добри отзиви от страна на туристите.
Всички призьори получиха грамоти от Община Русе. Кметът Пламен Стоилов изяви увереност, че конкурсът ще стане занапред ежегоден и ще допринесе много за качеството на предлагания туристически продукт в региона.