Как върви ремонтът на ул. „Александровска“ и на пл. „Батенберг“, провери вчера кметът Пламен Стоилов заедно със своя екип и в присъствието на изпълнителите.
Инспекцията установи, че строителството се движи в срок. До 15 септември във връзка с откриването на новата учебна година платното и тротоарът пред СОУ „Христо Ботев“ трябва да са готови. Градината обаче ще остане затворена, тъй като по нея има доста работа.
Гл. архитект Живка Бучуковска съобщи, че по договор строително-монтажните работи трябва да приключат до края на тази година, а след това до юни 2015-а ще има довършителни работи и оформяне на документацията по проекта.
Зам.кметът Димитър Наков обърна внимание на системата за водоотвеждане, която представлява тънки решетки, имитиращи фуги между плочките.
Както вече „Утро“ писа, плочките са в три цвята и символично носят имената „Приста“, „Червен“ и „Русчук“. От Общината уверяват, че стриктно се следи за качеството на настилките. Те били придружени от сертификат, в който е указвано и с какви препарати могат да бъдат третирани през зимата, за да се опазят по-дълго. 
Освен нови настилки и осветление по обновената „Александровска“ ще има два сухи фонтана - на пл. „Хан Кубрат“ и на пл. „Елиас Канети“. До първия сух фонтан ще има фигура на уличен музикант и изкуствено дърво, а срещу втория ще се постави бюст на Елиас Канети, чийто автор е скулпторът Георги Чапкънов. По проекта е предвидено да се изгради и част от велоалея от библиотеката покрай музея към пл. „Дунав“. Останалата част от трасето й ще бъде довършено по друг проект, свързан конкретно с веломрежата на Русе.
Благоустройството на „Александровска“ и пл. „Батенберг“ предвижда рехабилитация на 23 670 кв.м, от които на 5200 кв.м улично трасе. Общата стойност на проекта е 5,4 млн. лева, а средствата са осигурени от ОП „Регионално развитие“. Според кмета Пламен Стоилов обновяването на централната градска част ще допринесе за утвръждаване на Русе като туристическа дестинация.