Какви са обичаите и вярванията в Молдова, Украйна, Кипър и България, свързани с коледно-новогодишните празници, представиха на тържество чуждестранните студенти в Русенския университет. Началото бе поставено според християнските канони с молитвата „Отче наш“, а след това младежите изпъстриха празника с разкази от родината си за тези светли дни.
В Украйна девойките изкачват стълби, като всяко стъпало отговаря на „да“ или „не“ и така в края на стълбата разбират дали ще открият голямата си любов през следващата година.
В Молдова Рождество Христово отбелязват в нощта на 6 срещу 7 януари и всички традиции са свързани с наричанията за здраве и берекет в домовете на стопаните.
Кипър пък спазва строго канона и най-важната част от празничните дни е църковната служба. Въпреки различните обичаи, навсякъде в християнския свят Рождеството е един от най-големите празници, обичани от малки и големи. Подготовката за него включва и разнообразни ястия, с които завършва Коледният пост.
Празникът в Русенския университет бе организиран от дирекция „Чуждестранни студенти“, а сред публиката бяха ректорското ръководство и първокурсниците, които сега навлизат в българския език, обичаи и традиции.