Екзотична животинка стряска жителите на квартала около бившето ДЗС. Близо 80-сантиметрова игуана се щура из градините и селскостопанските постройки на обитателите, като у едни предизвиква паника, а у други - умилително недоумение.
Завчера поетът Красимир Манев успял дори да фотографира роднината на древните гущери.
Чух, че нещо прошумоля в клоните на дървото, разказа Манев. Той забелязал екзотичното гостенче и като истински природолюбител се опитал да го хване. То обаче се стрелнало в зеленината и избягало.
Оказало се, че и други хора наблизо са виждали жълтозеленото животинче. В понеделник бил повикан и завеждащият отдел „Природа“ в Историческия музей Венцислав Петков. От пет-шест дни игуаната е в този район, но очевидно вече се е стресирала от хората и е нужно време, за да бъде заловена, обясни Петков. Тя е напълно безобидна, храни се с плодове, в най-лошия случай ако се уплаши, би могла да одраска някого или да удари с опашка, но нищо лошо не може да направи, каза той. Според Петков игуаната или е изтървана от неизвестния засега собственик, или просто е омръзнала на някого, който я е отглеждал в дома си, и той я е „пуснал“ на свобода.
От РИОСВ биха могли да изпратят екип и да заловят влечугото, което по принцип обитава тропически области като Централна и Южна Америка и Карибите, смята Венцислав Петков. Просто за залавянето й е нужно повече търпение и време. Няма да е добре, ако някой, който не е запознат с факта, че игуаната е добродушна и напълно безобидна, се стресне и я затрие. Но ако не се залови, през зимата топлолюбивата твар няма да издържи на ниските температури и може да загине, обясни специалистът от музея.