В ролята на командир на совалка и ръководител на полетите влязоха трима ученици от СОУ за европейски езици. Осмокласниците Александра Пенчева, Камелия Ангелова и Ангел Месарабов преминаха за една седмица две трети от обучението на астронавтите в космическия център за обучение Space Camp Turkey в турския град Измир. Те бяха русенското присъствие в българската група от 28 деца, които гостуваха в учебно-тренировъчния лагер.
Тримата русенски участници заедно с преподавателката по английски Теодора Станкова се докоснаха до много интересна и полезна информация в областта на физиката, астрономията, биологията и технологиите. Групите от България, Турция, Полша, Палестина и Гърция всеки ден имали различни вълнуващи преживявания. Всеки ден те изпробвали своите умения и издръжливост на седемте симулатора в лагера.
Най-голямото предизвикателство била така наречената „Мисия“ - симулация на истинска космическа мисия. На Ангел, Камелия и Александра били поверени най-високите позиции - командир на совалка, ръководител на полет. И тримата успешно се справиха със задачите, коментира ръководителката на русенската група.
Русенчетата се представили впечатляващо и на Вечерта на талантите. Александра направила презентация за България, като Ангел и Камелия й асистирали. Ангел изпял и изтанцувал популярната „Бяла роза“ заедно с момиче от София, а след това двамата възхитили публиката с вихрено българско хоро. Облечени в народни носии, Камелия и Александра раздали бели рози на треньорите и ръководителите.