35 млади музиканти от Австралия, Бразилия, Аржентина, Съединените щати, Япония и още 13 държави вече не само знаят къде на картата се намира България, но и познават един от най-красивите и артистични градове. Ако досега за някои от тях неголямата страна на Балканския полуостров е била непознато име или смътно подозирана екзотика, сега вече за младите диригенти, оперни певци и цигулари България ще се свързва с Русе и лятната музикална академия „Алегра“. А със сигурност и жителите на града, които с удоволствие на всеки концерт преоткриват класиката и съвременната музика, ще могат да прибавят още едно преживяване от висока проба в своя личен културен календар.
Първото издание на лятната музикална академия
умишлено решихме да направим малко по-камерно, обяснява бащата на идеята и нейният основен организатор. Това е русенецът Петър Найденов, който е завършил тукашното музикално училище. Синът на виолиста Георги Найденов и пианистката Анна Найденова, които години наред преподаваха в русенското Музикално, от 2004 година живее и работи в Швейцария. Там той е соло контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател в Университета по изкуства в Цюрих. Успоредно с това, той ръководи създадената от него през 1999 година Naydenov Music Management. Негови партньори са българското национално радио, Мюнхенската филхармония, Мюнхенският филхармоничен хор, Нюрнбергската филхармония, висшето музикално училище в Карлсруе, Германия, висшето музикално училище Люцерн и висшето училище по изкуство (ZHdK) Цюрих, Швейцария, Русенската и Пловдивската опера. Naydenov Music Management е съорганизатор на проекти под палката на диригенти като Джеймс Левин, Зубин Мета, Кшищоф Пендерецки, Валери Гергиев и други.
Замисълът за лятната музикална академия се роди преди около четири години, но, както казва писателят Николай Хайтов в един от разказите си, едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш, казва Петър Найденов.
А защо „Алегра“? Защото искам хората да са радостни, весели,
да работят с добро настроение - тоест, именно „алегри“, затова ние като организатори правим всичко необходимо за това, казва Найденов.
Като професионален музикант и като организатор на не една и две артистични прояви, той знае, че преди същинското начало е необходимо да бъдат изпипани в подробности всички детайли - от първия анонс през вариантите за транспорт, нощувки, през детайлната програма на събитието до, примерно, велосипеда, с който водещият майсторския клас на диригентите проф.Йоханес Шлефли да се придвижва от хотела до зала „Филхармония“, и официалните покани за гала концерта. Заедно с друга русенка, пианистката Ина Селвелиева, също възпитаничка на русенското Училище по изкуствата /и дъщеря на преподавателката по пиано Пепа Селвелиева/, двамата отработват в движение всяка минута в
двете „академични“ русенски седмици
За нас е еднакво важно и заниманията на младите музиканти да бъдат ценни и полезни за студентите, и заедно с това и студентите, и водещите мастер класовете да се чувстват комфортно в Русе. Самата Ина, която е живяла в САЩ, от известно време свири в Германия, а след няколко месеца й предстои отново да смени работното си място и житейския си адрес - този път с британския Манчестър.
Друг русенец, който е тясно съпричастен към лятната академия „Алегра“, е именитият цигулар Светлин Русев. Виртуозът, който също е възпитаник на Училището по изкуствата и второ поколение музикант - неговата майка също е преподавател в училището, е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио. За неговите бляскави изяви русенската музикална публика знае доста много, още повече, че сравнително често има удоволствието да се радва на неговите изпълнения на фестивала „Мартенски музикални дни“. Всъщност, Светлин сега трябваше да свири Тройния концерт на Бетовен с Берлинската филхармония в Корея, но отказа този концерт, за да дойде тук като преподавател в академията, обяснява Петър Найденов.
Цигуларят със световна известност намерил идеята за интересна, още повече, че става дума не за епизодична проява, а за дългосрочен проект. Тази година майсторските класове са три, намеренията за догодина са да бъдат застъпени всички струнни инструменти плюс някои от духовите. Развитието ще бъде и по посока на водещите обучението. Първите трима, с които се поставя началото на „Алегра“, са наистина с
магнетични имена, които привличат с авторитета и професионалния си чар
бъдещи звезди на концертния подиум.
Проф.Йоханес Шлефли е един голям магнит за млади диригенти, казва Петър Найденов. Професорът преподава във Висшето училище за изкуства в Цюрих и е главен художествен ръководител на камерния оркестър Kurpfalzisches Kammerorchester в Манхайм, Германия, и главен диригент на Berner Kammerorchester в Берн. В България проф.Шлефли също е доста известен, тъй като е водил неведнъж майсторски класове по дирижиране. С младите диригенти работи също и Джеймс Лоу, носител на награда от фонда за млади таланти на Бернард Хайтинг, главен диригент на Ансамбъла за съвременна музика на Единбург и помощник-диригент на Кралския шотландски национален оркестър.
Престижните награди от множество авторитетни конкурси по света и харизматичната личност на цигуларя Светлин Русев също са една изключително основателна причина млади хора от различни държави да пристигнат в Русе, за да се докоснат отблизо до неговата виртуозност.
Третият преподавател е тенорът Бойко Цветанов,  който повече от 30 години е солист на Цюрихската опера. Оперният певец затваря
„русенския кръг“ на академия „Алегра“
От главните действащи лица само той и проф.Шлефли не са родом от Русе, но диригентът е познат на русенската публика - и като преподавател в майсторски класове, и като диригент на концерти, а Бойко Цветанов води първия мастер клас в първото издание на летния музикален фестивал „Сцена край реката“ преди четири години.
Не бива да се пропуска още едно действащо „лице“. Макар че то всъщност не е „едно“ в прекия смисъл на думата, но затова пък е изключително важно. Става дума за филхармоничния оркестър на Русенската опера, без чиято работа провеждането на лятната музикална академия би било немислимо. Оркестър ът е един чудесен партньор - вече дългогодишен за мен, опитът му в такъв тип дейност е безценен и ние сме много благодарни на оркестрантите, които ни дават цялото си умение и търпение, казва Петър Найденов. Специално търпението е много важно, особено когато се работи с млади диригенти, обяснява той.
Найденов не пропуска да заяви своята признателност и към дългогодишния директор на фестивала „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова, която е дала много добри и полезни съвети при подготовката на артистичното събитие, а също и към директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова за помощта и съдействието. Школата на училището е безспорна, затова се радваме, че
двама от учениците му са и сред шестте стипендианти
на „Алегра“, допълва директорът на академията. Специалните му благодарности са и към общинската фондация „Русе - град на свободния дух“, която е подкрепила идеята и е направила възможно осъществяването й в града, на който много му приляга да бъде домакин на подобен арт проект, а и със сигурност Русе ще има и конкретни ползи от факта, че в него, макар само за две седмици, се заселват четиридесетина гости-артисти. Които при това ще направят пет концерта - по един на оперните певци и цигуларите, два - на младите диригенти и една гала. В гала концерта на 30 август, който е предвидено да бъде в Голямата зала на Доходното здание, пред публиката ще се представят и преподавателите в академията „Алегра“ Светлин Русев, Бойко Цветанов, под диригентството на Йоханес Шлефли. В този концерт ще свири и Петър Найденов.
Но преди това на два пъти ще му се наложи „да отскочи“ до Цюрих - за репетиции. Докато в Русе върви първото издание на „Алегра“, соло контрабасистът се подготвя за другите си професионални ангажименти. Буквално дни след като академията приключи своята работа, Петър Найденов ще има концерт с цигуларката Мидори в рамките на Люцернския фестивал. А след това заминава с Люцернския симфоничен оркестър на турне в Латинска Америка - Буенос Айрес, Монтевидео, Сао Паоло, Рио де Жанейро...