Кметът на Борово Георги Георгиев има наложена глоба от 10 000 лева заради нерегламентирано сметище в циганския квартал на градчето. Няколко пъти сме правили предписания, но мерки не са взети, каза директорът на Екоинспекцията Дауд Ибрям.
Аз все още не съм получил наказателно постановление, но със сигурност ще го обжалвам - нека колега, кмет на което и да е населено място, да ми каже как да се справя с циганите и ще му платя на него, коментира кметът Георгиев. Той поясни, че дори все още не е изтекъл срокът, който му е даден от екоинспекторите за отстраняване на сметището.
Община Борово вече има сключен договор с фирма за разделно събиране на отпадъци, но е невъзможно да се спрат кражбите на указателни табели, на замърсяване на терени и унищожаване на контейнери. Територията на общината е 245 кв километра и е невъзможно един кмет да следи всички селски сметища при положение, че няма как да накарам хората да ходят до Русе, за да изхвърлят тухлите от старите си къщи - само там има депо за строителни отпадъци, поясни още кметът Георгиев.