Специална комисия е направила оглед на емблематични сгради - образци на уникалното архитектурно богатство на Русе, съобщиха от Общината. Специалисти от общинската дирекция „Устройство на територията и контрол по строителството“ съвместно с арх.Милен Маринов, регионален инспектор в Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ при Министерство на културата, са проверили какво е състоянието на няколко адреса по улиците „Александровска“ и „Княжеска“ и площад „Хан Кубрат“. В особено плачевно състояние са историческите сгради на първото българско застрахователно дружество „България“ /по-известно като Старата полиция/, бившият хотел „Балкан“ и постройката срещу хотела на площада. За тях са издадени указания за аварийно-временно укрепване. Проверката е констатирала при почти всички от обектите обстоятелства, застрашаващи недвижимите културни ценности от увреждане или разрушаване.
В Община Русе има регистрирани над 250 сгради, които са недвижими културни ценности. Напоследък са зачестили сигналите за ронеща се мазилка, падащи корнизи, части от парапети, балкони. На собствениците на голяма част от тези сгради са направени предписания за извършване на ремонт на фасадите, обезопасяване и хигиенизиране. До настоящия момент собствениците само на две сгради са предприели необходимите действия за извършване на ремонт по фасадите.
Община Русе многократно е информирала Министерството на културата за необходимостта от съвместни неотложни действия, които да задължат собствениците да ги поддържат. За съжаление, инициативата, която подехме в тази посока от големите български градове, не получи очакваното развитие, каза вчера кметът на Русе Пламен Стоилов. Тази инициатива предвижда законова промяна, която да позволи общините да получат права върху ценни архитектурни паметници, за които собствениците не могат да полагат нужните грижи и да ги ремонтират, обясни Стоилов. При положение, че собствениците възстановят на общинските администрации вложените инвестиции, те ще си получат имотите обратно, каза кметът, като припомни, че такива практики са широко разпространени в много европейски държави.
Надяваме се следващото правителство да има достатъчно време и добро желание да разреши този проблем, посочи Стоилов. Той обърна внимание, че вече имало русенци, които били склонни да продават свои наследствени имоти в централната част на града, тъй като не били в състояние да ги поддържат в нужния вид. Независимо от всичко ние ще направим това, което е във възможностите ни, за да се погрижим за ценните паметници на културата и архитектурата, каза той. И увери, че до откриването на новата пешеходна зона догодина, строените от европейски архитекти и инженери в края на 19 и началото на 20 век уникални сгради ще възвърнат автентичната си красота.