Мариета РАДЕНКОВА
Младежи на възраст между 19 и 27 години със завършено средно образование или придобита бакалавърска степен, но без магистърска степен, могат да кандидатстват за професионално обучение в Германия. Програмата на Федералната агенция по труда към германското социално министерство „The Job of my Life“ се провежда за трета поредна година. По нея се очаква да бъдат подпомогнати общо 2000 младежи от Европейския съюз. Очаква се обученията да стартират през 2015 година, а в края на тази година да се изяснят конкректните позиции. Сред примерните професии са хотелиер, ресторантьор, готвач, пекар, сладкар, дърводелец, строител, електротехник, фризьор, болногледач и фитнес инструктор.
Изискванията към кандидатите са да нямат навършени 28 години към началото на 2015 година, да са с българско гражданство и да живеят в рамките на ЕС, но да не са пребивавали над 3 месеца в Германия.
Обучението се провежда успоредно с теоретичната подготовка по избраната професия. Младежите работят по 3-4 дни в седмицата и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят. Младежите могат да разчитат на покриване на разходите за курсове по немски език в България и Германия, пътуване до Германия, едно пътуване годишно до България по време на учебната година, заплата от работодателя от минимум 200 евро и допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда до достигане на доход от 818 евро на месец, който се смята за необходимия минимум за нормален живот. Поемат се вноските за здравно и пенсионно осигуряване и за безработица.
Кандидатите могат да изпращат автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език на електронната поща [email protected]. Задължително е в имейлите да бъде посочена предпочитаната от тях сфера или професия. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.