Майсторски класове по оркестрово дирижиране, оперно пеене и цигулка събират в Русе музиканти от различни държави. От снощи зала „Филхармония“ е територия за лятната майсторска школа на музикална академия „Алегра“, артистичен директор на която е русенецът Петър Найденов. В артистичното събитие се включват около 40 млади музиканти от 18 държави, сред които България, Великобритания, Германия, Корея, Унгария, Швейцария, Норвегия, Бразилия и др.
Петър Найденов е възпитаник на русенското Национално училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, но от години живее и работи в Цюрих. Любовта към родния град и към изкуството, което е част от биографията на Русе, често връща музиканта тук с нови идеи и творчески инициативи. Този път той е поканил за водещи на мастер класовете световно известни имена, които да предадат своите умения на млади дарования. Класа по оркестрово дирижиране води професор Йоханес Шлефли, мастер школата по оперно пеене е поверена на именития тенор Бойко Цветанов, а майсторският клас по цигулка ще премине под ръководството на друг талантлив русенец - Светлин Русев. Заниманията в лятната академия ще преминат с участието на оркестъра на Русенската филхармония.
Русенската публика също ще получи своя летен подарък от академия „Алегра“. Два концерта ще имат участниците в класа по дирижиране - на 23 и 26 август от 19 ч. Заключителният концерт на оперните певци ще бъде на 31 август, а цигуларите ще представят своето изкуство на 3 септември. На 30 август пък е гала концертът с участието на водещите мастер класовете - цигуларя Светлин Русев и тенора Бойко Цветанов под диригентството на проф.Йоханес Шлефли.
Първото издание на лятната музикална академия „Алегра“ се осъществява със съпричастието на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.