Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев оглави кандидат-депутатската листа на БСП в Русе. Противно на очакванията на областния лидер Милена Хинкова, че централата въпреки нейното настояване ще сложи начело отново някой от столичните партийни лидери, Националният съвет в събота утвърди за водач русенец.
Такова нещо не се е случвало от 1997 година, когато водач на русенската листа на БСП беше тогавашният общински лидер на партията Иван Иванов. Социалистите помнят само още един подобен случай, и то през 1991 година, когато начело на червената листа беше бившият областен лидер Светослав Мичев.
Проф. Христо Белов е един от малкото водачи на листи на БСП в страната, които досега не са били парламентаристи. Ректорът на Русенския университет обаче има опит като общински съветник.
Третото място в русенската листа националното ръководство на БСП е запазило за коалиционен партньор. Според Милена Хинкова обаче от коя партия ще бъде той, още не се знае.
Оттук нататък голямата битка ще бъде за втората позиция. Решението е в ръцете на Областния съвет на БСП, който в крайна сметка ще доподреди листата на 21 август.
Това означава, че гласуването в събота на общинската конференция в Русе е по-скоро за сведение, отколкото реалност, която би се потвърдила. И на предишните парламентарни избори Областният съвет пренареди част от предните позиции.
Според вота на русенските социалисти с най-голяма подкрепа и с равен брой гласове са ексдепутатите Екатерина Заякова и Таньо Киряков. Второто място делят общинският лидер Божидар Йотов и Христо Белоев. С еднакви гласове на пета позиция са областният лидер на БСП и зам. областен управител Милена Хинкова и бившият зам.-кмет Александър Неделчев. Ексобластният управител Венцислав Калчев е седми, а доскорошният депутат Добрин Данев е на 12-о място, вероятно защото е представител на ивановската партийна организация.
Преди тайното гласуване всички 16 кандидати за листата направиха изказвания. Отчети пък направиха общинският председател Божидар Йотов, ексобластният управител Венцислав Калчев и бившите народни представители Екатерина Заякова, Добрин Данев и Таньо Киряков. Киряков получи адмирации за това, че с неговата активна подкрепа държавата отпусна 9 млн. лева за довършване на Спортната зала.
В словото си Йотов подчерта грешките на БСП при последното управление и идентифицира в лицето на ГЕРБ основния опонент на партията в предизборната кампания. Според него важните теми през следващия месец, по които БСП трябва да има ясна позиция, са: Украйна, Русия, „Южен поток“, седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“. 

Листата според общинската конференция на БСП-Русе:

1. Екатерина Заякова
1. Таню Киряков
2. Божидар Йотов
2. Христо Белоев
3. Иван Иванов
4. Орлин Лазаров
5. Александър Неделчев
5. Милена Хинкова
6. Красимир Коев
7. Венцислав Калчев
8. Стефка Караколева
9. Пламен Рашев
10. Георги Колеолов
11. Красимир Ениманев
11. Емил Георгиев
12. Добрин Данев