Областна дирекция „Земеделие“ публикува на своята интернет страница списъка на контактните точки по общини, на които гражданите могат да подават сигнали за болни и умрели животни от болестта „син език“. Те са създадени във връзка с решение на провелия се на 13 август 2014 г. Координационен щаб за заболяването, който беше създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев.
На челно място в сайта са качени още списък на служителите от общински служби по земеделие, които ще бъдат заети с набиране на информация за болестта и ще дават указания на фермери и стопани какво да правят при установяване на болестта, и списък на областните ветеринарни лекари.
Общо 18 области в страната са обхванати от „син език“ до момента, болестта е отнела живота на близо 700 овце, има и единични случаи на зараза по говедата. Само за последната седмица на юли 25 т мъртви животни, заразени с болестта „син език“, са извозени от областите Хасково и Кърджали към екарисажите в Шумен и Варна.
„Син език“ е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце и кози, а при някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. Преносители на вируса на инфекцията са дребни мушици, наречени куликоиди, а заразата идва от Гърция.
На 15 август Агенцията за безопасност на храните забрани движението на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна заради заболяването. България е поискала разрешение от Брюксел, за да ваксинира всички преживни животни, които се отглеждат у нас срещу болестта. Нотификацията е необходима, тъй като ваксината е строго забранена в Европейския съюз.
До този момент Mинистерството на земеделието и храните е осигурило 450 хиляди лева за обезщетение на засегнатите животновъди. В случай, че сумата не е достатъчна, ще се добавят още, за да бъдат обезщетени всички собственици на животни.