Автобус на Дунавския драгажен флот се е запалил малко след 22 часа в четвъртък в двора на бившия Дом „Майка и дете“ в „Дружба 3“, който бе основно ремонтиран и превърнат в Дом за медико-социални грижи. Рейсът бил паркиран до сградата, затова пламъците са достигнали до втория етаж, като са унищожили дограмата на прозореца на първия етаж. Други осем стъклопакета са опушени, т е и стената до последния етаж.
В засегнатите помещения не е имало деца и персонал, тъй като домът не работи и те са необитаеми. 
В съседната сграда, която е Център за настаняване на деца с увреждания, прехвърлени от закрития дом в Могилино, персоналът е извадил на задната тераса 10-те обитатели със санитарни столове, за да не вдишат евентуално от разнеслия се наоколо дим, каза вчера началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ Димитър Павлов.
Около 22 часа детегледачката от нощната смяна в центъра е забелязала изпод предницата на рейса да излиза пушек. След пет минути оттам се извили пламъци, които за секунди обхванали целия двигателен отсек и се прехвърлили върху салона на автобуса. В 22.09 часа е подаден сигнал на тел.112. 6 минути по-късно на място са пристигнали два противопожарни екипа. С 1500 литра вода огънят е загасен в 22.20 часа, а 25 минути по-късно пожарът е ликвидиран окончателно, но автобусът е напълно унищожен.
Веднага след това огнеборците са разбили врата на дома, изключили са задействала се система за известяване при пожар и обстойно са проверили помещенията.
Първият голям късмет в случая е, че в социалното заведение няма настанени хора, а вторият - че на 15 метра от горящия автобус има цистерна с кислород под налягане, но пламъците не са стигнали до нея.
Според пожарникарите огънят е тръгнал от късо съединение в двигателя.
„Колежката е видяла пушека и пламъците и веднага се е обадила на директорката на центъра Дима Спасова. След това тя е извадила със санитарни колички 10-те обитатели на сградата на задната тераса и е затворила прозорците на всекидневната стая, за да не влиза пушек. На горния етаж има две недоносени бебета, но те също не са засегнати от пожара, така че не е имало никаква евакуация“, каза вчера детегледачката от дневната смяна Олга Бъчварова. В задния двор на центъра е имало деца от квартала, които също не са засегнати от пушека.
„Автобусът е на Дунавски драгажен флот и служи за превоз на работниците ни от домовете им до фирмата и обратно. Шофьорът му живее на 10 метра от Дом „Майка и дете“ и от 20 години го паркира там за нощуване, защото доскоро имаше охрана, а пред блока му стават кражби. Освен това рейсът трябва да му е под ръка за ранното извозване на  работниците и това е най-подходящото място за нощуването му. В замяна на това ние извършваме различни услуги на дома, като извозваме децата до града за различни мероприятия и после ги връщаме. Освен това винаги сме помагали със строителни материали при ремонти и с пясък за посипване на заледения баир през зимата“, каза вчера пред „Утро“ собственикът на Драгажния флот Валери Иванов, който същата нощ е отишъл до мястото на пожара да се запознае отблизо с обстановката.
Той уточни още, че след оглед на автобуса от застрахователя ще поеме ремонта на засегната част от сградата. Валери Иванов обаче не е много сигурен, че причината за пожара е късо съединение. По думите му огънят може да е тръгнал от захвърлена незагасена цигара под рейса, но това тепърва ще се установява от образуваното досъдебно производство.