Изпълнителният директор на ФК „Дунав“ Теодор Георгиев помоли медиите при встъпването си на поста да не го търсят за интервюта. И мълча продължително. След като дълго стоя в медийна сянка, той все пак се съгласи да говори за читателите на „Утро“ в навечерието на шампионата във „В“ група.

- Г-н Георгиев, вече имате опит като човек от екипа, направил така, че „Раковски“ да влезе за 3 години в „А“ група. Мислите ли, че „Дунав“ може да извърви подобен път?
- Първата ни цел е отборът да играе атрактивен и вдъхновен футбол, който да върне хората на стадиона. Няма какво да се лъжем - русенските фенове се измъчиха през последните години. Второ, нашата задача е „Дунав“ да се върне бързо в „Б“ група, а после да атакува и елита. В името на тази цел поканихме и качествен треньор като Веселин Великов. Той вече знае как се върви по този път и стореното от него с „Любимец“ е доказателство за възможностите му. Умишлено назначихме за негов пръв помощник човек от Русе /Людмил Киров - б.р./. По този начин искаме да създадем предпоставки за приемственост.
- Доколко отборът има потенциал да прескочи толкова бързо от аматьорския в професионалния футбол?
- Ние сме убедени, че ще завършим първи в зоната и че догодина ще играем в „Б“ група. Затова и политиката ни при селекцията включваше привличането на футболисти, които веднага могат да заиграят във втория ешелон. Смятам, че създадохме ядро от 6-7 стойностни играчи, които ще са гръбнакът на отбора през следващия сезон. Така догодина няма да се налага да правим селекция с нови 11-12 играчи. Що се отнася до амбициите ни, съдете сами - освен със старши треньор и негов помощник тимът работи с кондиционен специалист и наставник на вратарите. Някои ще кажат, че това е разточителство за „В“ група, но пък ние знаем защо го правим - в „Дунав“ трябва да се заложат европейските и модерни модели на подготовка.
- Да се върнем към селекцията. Доколко успешна според вас е тя?
- Контролите показаха, че сме на път да сглобим много добър отбор. Тези играчи, които загубиха доверието ни, вече не са при нас, а някои си тръгнаха сами.
- Кога според вас публиката ще се върне на стадиона?
- Аз не съм наивник и знам, че това ще е болезнен процес. Ще е нужно търпение. Първо, трябва да запишем 4-5 победи в официалните мачове с атрактивни и зрелищни игри, за да подскажем на феновете, че тяхното място е на Градския стадион. Все пак футболът не е самоцел, а работа в услуга на хората. Затова и уговорихме този мач през септември с ЦСКА. Сигурен съм, че за проверката срещу „армейците“ на Градския стадион ще дойдат поне 10 000-12 000 зрители. Дори и да паднем, когато феновете усетят, че този отбор на „Дунав“ има потенциал и че се нуждае от подкрепа, много от тях ще се върнат на трибуните след няколко дни, за да гледат например мача с „Провадия“.
- Как ще отговорите на някои критики, че в основата на новия „Дунав“ стоят много пришълци?
- Няма да се съглася, защото в момента 5 от играчите са русенци, а с групата тренират още 4 наши юноши. При това, забележете, нашият отбор не беше по никакви лагери и направи много добра домашна подготовка. Така бяха спестени и значителни средства. Тук е мястото да благодаря на наши съграждани, които ни помагат в издръжката на футболистите в битов план. С осигуряването на храната и нощувките хората се погрижиха да бъдат част от футболната кауза на Русе. Това означава най-малкото, че градът ни се обръща с нови очи към футбола.
- Каква е обстановката за работа в новия Управителен съвет?
- Отлична! За мен е удоволствие да работя със зам.-кметовете Свилен Иванов и Иван Григоров. Това са хора, чиято дума тежи. Няма случай да са казали или обещали нещо, а после да са се отметнали. Свилен Иванов например е много полезен със съветите и опита си, натрупан покрай баскетболния отбор на „Дунав 8806“.
- Излиза, че всичко при вас е мед и масло?
- Не е. И на този етап няма кък да бъде. Да вземем материалната база и помощното игрище в „Здравец“. То трябва да бъде готово до края на есента. Стане ли, вече ще имаме завишени изисквания към треньорите в школата. В момента и те, и старши треньорът на представителния отбор са с вързани ръце. Подготовката за ремонта на игрището върви обаче в пълен ход и голямата заслуга е на общината. Използвам случая да благодаря и на „Утро“, че направи необходимото по темата с редица публикации... Имаме проблеми и с основните терени в „Дунав“ и на Градския стадион. Няма да скрия, че те не се поддържаха както трябва и влязохме в остри пререкания с ръководствата на комплексите. С компромиси и разговори на добра воля обаче се разбрахме какво трябва да се прави.
- Какво до очакваме от утрешния мач с „Тича“?
- Победа, какво друго! И пак ще се върна към въпроса за публиката. С лозунги от типа „Елате на стадиона“ няма да стане. Ние трябва да убедим феновете, че „Дунав“ предлага атрактивен и жив футбол, който ще забавлява хората и ще им носи радост. Иначе, пак повтарям - вярвам в добрата съдба на „Дунав“, треньорското ръководство и тези футболисти.