Ако предната нощ не сте се наспали добре или ако сте били до късно на купон, логично е на следващия ден да ви се спи, въпреки че трябва да работите.
Освен това горещото време през лятото допълнително прави човек по-сънлив и ленив. Ако обаче имате много важни задачи в службата, не можете да си позволите да дремете пред компютъра.
Предлагаме ви списък с няколко съвета, какво да правите, за да останете адектватни по време на работа, колкото и да сте уморени иначе:
1. Покажете се на естествена слънчева светлина
Естествената слънчева светлина е бърз и ефективен начин да повишите настроението си. Тя насърчава производството на витамин D и ви помага да се предпазите от сезонните промени в настроението. Естествената слънчева светлина също помага да ви държи будни, когато се чувствате сънливи.
2. Пийте повече вода
Ако сте дехидратирани, може да се чувствате уморени. От съществено значение е да се пие достатъчно вода всеки ден, но това ваши с още по-голяма сила, ако се чувствате сънливи. Чашата със студена вода е чудесен начин да се освежите в горещия летен ден и да станете малко по-бдителни.
3. Яжте повече протеини
Не пропускайте закуската и се уверете, че на обяд сте хапнали храни, богати на протеини.
4. Разходете се на въздух
Когато се чувствате много сънливи, отидете на разходка, дори и да имате много задачи за изпълнение. Това наистина е един ефективен начин да се разсъните. Ако не можете да излезете от стаята си, поне отворете широко прозорците за няколко минути.
5. Правете вдишвания
Можете да направите няколко дълбоки вдишвания и издишвания през носа и прибиране на корема към диафрагмата. Опитайте се да направите това бързо, за да се почувствате по-добре. Можете да го направите в обедната почивка.
6. Слушайте оптимистична музика
Пуснете си хубава, енергична музика, която ви кара да тактувате под бюрото в ритъм. Избягвайте да слушате релаксираща музика, като например класическа, тъй като може да ви се доспи още повече.
7. Ставайте от бюрото си на всеки 30 минути
Прекарването на целия ден пред компютъра или телевизора, може да ви накара да се чувствате уморени и сънливи. За да се чувствате по-будни, тялото ви има нужда да бъде по-активно. Ставайте и се протягайте на всеки 30 минути.
8. Вземете си душ
Ако работите от дома си и това е най-добрия вариант, за да се разсъните. Ако обаче сте на работа в офис и не можете да си вземете душ, поне си напръскайте лицето със студена вода.