С акрилна боя пластик, която е с много по-голяма трайност от обикновената, „Комунални дейности“ започна опресняването на уличната маркировка. До 15 септември с нея ще бъдат подновени всички пешеходни пътеки пред училища и детски градини. Първата вече е факт на кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и „Пенчо Славейков“ до Математическата гимназия.
Трайността на пластичната боя е 3-4 години по натоварени пътни артерии, отбеляза зам.-кметът Свилен Иванов. Новата боя е тествана за първи път миналото лято на Кръговото срещу полицията, и то успешно. Затова сега с нея ще бъдат подновени пешеходните пътеки пред училищата и детските градини, което ще спести финансов и човешки ресурс. При русенските температурни амплитуди използването на обикновена боя налага маркировката да се подновява 2 пъти в годината. Иванов каза още, че намеренията на Общината са догодина в бюджета да бъдат заложени средства за поетапно опресняване на цялата градска маркировка с пластик.
ОП „Комунални дейности“ работи усилено и по ремонта на уличната мрежа. През миналия месец след публикация в „Утро“ за ужасното състояние на част от ул. „Рождественски“, тя вече е настлана с трошени строителни отпадъци, което прави преминаването по нея доста по-нормално. Така зам.-кметът Свилен Иванов изпълни ангажимента, който пое пред „Утро“ и гражданите.
През юли общинското предприятие е изкърпило настилката на 21 русенски улици, ремонтирало е тротоарите на 5 улици и е изградило повдигнати пешеходни пътеки на 3 места. Ремонтиран е пропаднал участък по ул. „Обзор“ и е преасфалтирана ул. „Зорница“ до Хайдук дере. Работено е и по уличното осветление и светофарните уредби, поставянето на антипаркинг стълбчета.
Приходите от платеното паркиране през юли са 65 409 лева. А в изпълнение на Програмата за намаляване на популацията на бездомните кучета в общинския приют са настанени 106 животни, от които 6 котки. 34 кучета са кастрирани и върнати в районите си, други 46 и една котка са осиновени.