30 сирийци, сред които и баща с 10-годишното си дете, са открити в камион с алуминиеви профили от Турция за Германия.
Тежкият автомобил пристигнал на Дунав мост във вторник в 3 часа призори. При задължителния външен оглед граничните служители веднага забелязали, че въжето на брезента на транзитния товар е срязано и после съединено. Проверката с газ анализатора установила завишено съдържание на въглероден двуокис, след което камионът е пратен на скенера, който показал силуетите на седнали върху метали хора. След свалянето им на земята се разбрало, че в каросерията има 26 мъже и 3 жени на възраст от 18 до 54 години и момченце на 10 години, всичките от Сирия.
По време на разпитите се установило, че сирийците са качени в каросерията от трима български каналджии в понеделник вечерта на паркинг в страната, където шофьорът спрял за почивка. Единият каналджия срязал въжето на брезента, после чужденците се покатерили в каросерията, след което пролуката била замаскирана отвън. По думите на бежанците те не са виждали водача на камиона и затова засега той не може да бъде уличен с трафик на хора.
Всички чужденци са вкарани в ареста, а детето и баща му са настанени в стая на БЧК.
За една седмица това е втори пресечен опит за масов превоз на нелегални сирийци през Дунав мост. Предните 23 чужденци бяха осъдени условно, а шофьорът бе вкаран в затвора за каналджийство.