Предложението на учредената във вторник гражданска инициатива паметникът на Левски да бъде поставен пред новата спортна зала, а самата зала да носи името на Апостола, получи сериозен отпор от членове на работната група, излъчена от Общинския съвет. Идеята беше представена пред тях от управителя на фирма „Ес Транс“ Емил Цветков, ексобластния управител Стефко Бурджиев и арх. Момчил Василев. 
Според представителя на „Проект Русе“ Георги Пейчев мястото не е подходящо, защото намеренията на инвеститора са залата да бъде комерсиално съоръжение и пространството пред нея също да се използва за събития като бирфест и други подобни.
Не смятам, че е уместно паметник на Апостола да стои там, би се получила грозна картинка, каза той. Освен това Пейчев информира, че предстои да се обяви конкурс за спонсор на залата и негово право ще бъде да избере името й, така както е направено със столичната зала „Армеец“.
Тъй като Инициативният комитет настоява за мащабен монумент на Левски, Пейчев обясни още, че такъв няма как да се монтира пред залата, защото точно под това пространство се намират подземните гаражи. Главният архитект Живка Бучуковска потвърди това. А на личното предложение на Пейчев мястото да е на Кръговото, тя опонира с аргумента, че там предстои реконструкция.
Впрочем мястото пред спортната зала бе първата предложена идея, още преди да се сформира работната група от Общинския съвет. А след това заедно с привлечените експерти от различни специалности то беше изследвано заедно с още няколко други предложения, преди групата да излезе с предложение за Парка на възрожденците.
Именно това стана повод съветниците арх. Силвия Алексиева и Ервин Чакърян да се засегнат от думите на представителите на гражданския комитет, че работата и решенията на работната група не са били добре разгласени. Освен това те се почувстваха обидени, че трудът им не е оценен. От своя страна и инициаторите изложиха аргументи, подчертавайки, че и тяхното мнение почива на определено познание. Левски е една национална светиня, така че не смятаме, че е толкова важно мястото на паметника да се свързва с конкретната му дейност в Русе, каза Стефко Бурджиев. 
Тъй като двете страни влязоха в дискусия, в която гражданите попитаха дали си струва да се прави паметник на Левски, ако той няма да се вижда, водещият Искрен Веселинов се опита да потуши спора. Той настоя да не се навлиза в обсъждане на новото предложение по същество. Съветниците обаче настояха да си кажат мнението и заявиха, че разнопосочните становища има опасност да провалят хубавата идея, както неведнъж се е случвало.
В крайна сметка се стигна до съгласие, че е редно  инициативният комитет да внесе своя проект в Общинския съвет, за да бъде разгледан и той.
По предложение на Веселинов работната група се обедини около предложението въпросът с мястото на паметника да бъде отложен с месец и вместо през септември да се гледа през октомври. Отлагането бе съобразено и с предстоящите парламентарни избори. Това ще позволи освен всичко друго да не се политизира тази кауза, а ще можем и ние да подготвим необходимите схеми за различните варианти, както е направил инициативният комитет, за да бъдем убедителни пред местния парламент, съгласи се работната група.