„20 дена след постъпването на детето в болницата ме посъветваха да потърся вариант за лечение в чужбина. Това беше причината да ми издадат етапна епикриза. Твърдяха, че този енцефалит на Расмунсен се лекува само оперативно, а в България нямало кой да направи операцията“. Това разказа отново за „Утро“ Йордан Йорданов, бащата на 13-годишната Нина Йорданова, която повече от 45 дни е в кома и лежи в реанимацията на русенската болница.
Тръгнах да търся специалисти, които да изкажат мнението си по случая с дъщеря ми. Сам намерих неврохирурзите д-р Кондов в „Токуда“ и д-р Минкин в „Св.Иван Рилски“, които обаче казаха, че изобщо не се налага операция за състоянието на детето и трябва да се лекува медикаментозно. Сега в болницата му дават някакви успокоителни - потискат симптомите, а причината така и не казват категорично каква е, тревожи се бащата.
До този повторен разговор с отчаяния баща се стигна, след като в редакцията бе получено писмо от изпълнителния директор на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров, в което се твърди, че материалът „Русенската болница не пуска дете в кома на лечение в София“, публикуван на 11.08.2014 г. в „Утро“, „не предоставя на обществото точна и пълна информация, не отразява фактически извършеното от тяхна страна за запазване живота на детето, а внушава само негативни представи“.
По време на работата по публикацията болничният шеф бе потърсен да обясни колко много усилия полагат колегите му в борбата за живота на Нина - факт, който не може да бъде оспорен. Той обаче предпочете да отклони журналистическите въпроси и отказа всякакви коментари. Още тогава можеше да бъдат изяснени всички факти, които сега са описани в правото на отговор на МБАЛ, и да не се стига до обвинения в едностранчивост и тенденциозност.
За бащата остава необясним фактът, че в началото е съветван да търси решение в чужбина и не е бил повдиган въпросът за рисковете на транспортирането, а след това, когато той сам намира приемаща клиника, да не пускат детето му с обяснението, че пътят е опасен.