Европейският клубен шампион Реал (Мадрид) победи носителя на трофея от турнира Лига Европа Севиля с 2:0 в уелската столица Кардиф и спечели за втори път в историята Суперкупата на Европа. И двете попадения за „кралския клуб” бяха дело на португалския голмайстор Кристиано Роналдо (30, 49), който досега не беше печелил този трофей. Португалецът има вече 18 гола в последните си 10 мача срещу този съперник.

За „белия балет” титуляри започнаха всички ключови футболисти, включително и новите звездни покупки Тони Кроос, спечелил световната титла с Германия, и Хамес Родригес, станал голмайстор на Мондиал 2014 в Бразилия с 6 попадения. Германецът игра цял мач, а колумбиецът бе сменен в 72-ата минута от Иско. В състава на Севиля пък имаше трима дебютанти - Грегорж Криховяк, Алейкс Видал Пареу и Денис Суарес.

Реал (Мадрид) диктуваше събитията на терена през целия мач и не остави почти никакви шансове на Севиля да стигне до сериозни опасности пред вратата на Икер Касияс.

Още в 9-ата минута Гарет Бейл имаше претенции за дузпа, каквато не получи, а пет минути по-късно Кристиано Роналдо шутира опасно от пряк свободен удар. В 18-ата минута Хамес Родригес центрира отляво, а Гарет Бейл опита удар от движение, но вратарят на андалусци Бето спаси. Две минути по-късно се стигна до меле пред вратата на Касияс, но защитата на „белия балет” се справи и изчисти топката.

В 26-ата Кристиано Роналдо излезе сам срещу Бето, но не успя да го преодолее. Все пак четири минути по-късно Бейл намери перфектно Роналдо, който засече топката в мрежата на севилци за 1:0.

Севиля получи възможност да изравни след грешка в отбраната на Реал в 34-ата минута, когато Карисо шутира от изгодна позиция, но Касияс изби в корнер.

След почивката в 49-ата минута „кралският клуб” направи скоростна атака, започната от Тони Кроос, който подаде към Бензема, намерил от своя страна Роналдо в наказателното поле, където португалецът с премерен удар матира Бето за 2:0.

До края на мача „белият балет” продължи да доминира, като доста рядко предоставяше на съперника владението на топката и определено се създаде впечатление, че мачът се играе само на една врата. В самия край мачът бе прекъснат за кратко заради нахлуване на фен на терена.

Нови попадения така и не паднаха, а в крайна сметка Реал (Мадрид) напълно заслужено спечели трофея за втори път. Първият бе през 2002 година, когато „кралският клуб” печели с 3:1 срещу холандския гранд Фейенорд.