Русенският областен управител Венцислав Калчев попадна сред първите петима сменени губернатори и от днес постът му ще бъде зает от главния секретар на областната администрация Симеон Иванов. Решението ще бъде гласувано на редовното заседание на Министерския съвет.
Симеон Иванов стана изпълняващ длъжността главен секретар по време на управителя Стефко Бурджиев, а след това Венцислав Калчев го направи титуляр. Преди това Иванов е бил главен експерт по отбранителни и мобилизационна подготовка, отговарял е за класифицираната информация и за сигурността на информацията. Той е около 36-годишен. Родом е от Борово, преди да постъпи на работа в областната управа е бил експерт в Община Борово по защита на населението от бедствия и аварии. Висшето му образование е в областта на сигурността.
Вчера Симеон Иванов не беше открит за коментар, областният управител Венцислав Калчев също не отговаряше на телефона си.
Освобождаването на Венцислав Калчев не е изненада - по традиция смяната на областните управи е сред първите задачи на всяко ново правителство. Специфичното в случая е, че служебният кабинет подготвя предсрочните парламентарни избори и затова на поста си назначава досегашният главен секретар, който не е политическа фигура и е добре запознат с технологията на изборния процес.