В новата детска градина „Светилник“ в „Чародейка“ ще отвори врати здравна консултация за деца от 0 до 7 г. Общината вече обяви конкурс по документи за избор на екип - лекар-педиатър, медицинска сестра и медиатор. Изискванията са публикувани на сайта на Община Русе, а срокът за подаване на документи е до 28 август.
Безплатните социални услуги за деца и родители, които ще се предоставят там, ще се реализират по проект „Светилник“, който се финансира от Световната банка. Идеята е в здравния център да се извършва редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебетата и малчуганите. Ще се прилагат превантивни мерки срещу детската заболеваемост. Младите родители ще се учат как да полагат грижи за новородените си деца. Специално вниманието ще се обърне на родители, които не са записали децата си при общопрактикуващ лекар. Консултантите ще разработват информационни материали за превенция и профилактика на детските заболявания, ще провеждат обучения за здравословно хранене според индивидуалните нужди на малчуганите. Данните от детската консултация ще бъдат вкарани в регистър, за да се знае какви здравни услуги са ползвани.
Очакванията са в рамките на 1 година в центъра да се извършат минимум 1500 прегледа и диагностика на развитието на деца до 7 години, 500 родители да бъдат консултирани за здравословното състояние на децата им, както и да бъдат посетени домове на най-малко 100 семейства с малки деца.