Русе е един от градовете, в които ще се снима филм за един швейцарец с „българско сърце“, направил много за страната ни, но останал непознат за мнозина. Това е Луи Айер, който идва у нас през 1894 година заедно с още девет швейцарски учители по покана на просветния министър да научат българските деца да спортуват и на практика да поставят началото на спорта у нас.
Луи Айер взема тъй присърце мисията си и така пламенно се влюбва в България, че скоро я признава за своя втора родина и се бие за нея като доброволец в три войни. За нея и загива на 2 септември като командир на рота от 33-ти пехотен свищовски полк при отбраната на град Дойран. Погребан е в село Чаушли, днес в пределите на Македония.
Животът на славния швейцарец е свързан и с Русе, където той преподава физическо възпитание през 1909 година. Години по-късно - през 1991 година, в града се основава Българо-швейцарско дружество „Луи Айер“, а сега животът на всеотдайния приятел на България ще бъде пресъздаден в историко-документален филм от екипа на творческото обединение „Българска история“.
Партньор по проекта е „Виваком“, a повече информация за снимачния процес и датите на прожекциите ще бъде публикувана периодично в сайта на „Българска история“ - http://www.bulgarianhistory.org/.