Гражданска инициатива за издигане на паметник на Васил Левски в Русе бе оповестена вчера на специална учредителна сбирка в една от залите на Русенския университет. Сред инициаторите на идеята са много известни русенци като ректора на Русенския университет проф.Христо Белоев, ексобластните управители Кирил Блъсков и Стефко Бурджиев, арх. Цвети Русинов, архитекти, художници, лекари, представители на деловите среди и общественици. В инициативния комитет участват и всекидневниците „Утро“ и „Бряг“ чрез главните си редактори Младен Любенов и Маргарита Трифонова.  
Сред радетелите на инициативата за паметник на Апостола на свободата в Русе е и видният строителен предприемач Игнат Канев, който е заявил своята съпричастност и желание да помогне за нейното осъществяване.
Инициаторите поеха задължението да осигурят необходимите средства за проектирането и изграждането на паметника.
Подписите си под учредителния акт положиха близо 60 русенски граждани. Тяхното желание е паметникът да намери място в непосредствена близост до изграждащата се нова спортна зала. Те предлагат също така самата зала да носи името на Васил Левски - идея, която ще трябва да се обсъди с инвеститорите.
Днес представители на гражданската инициатива ще участват в заседанието на нарочната комисия, която излъчи Общинският съвет с цел определяне на място за този паметник.