Предстоящите предсрочни парламентарни избори нажежиха отпускарския август заради реденето на партийните листи. И докато повечето партии все още бистрят номинациите и подредбата им, най-бързи се оказват най-младите формации - АБВ и „България без цензура“.
В понеделник вечерта Областният съвет на АБВ определи състава на русенската листа, във вторник Националният съвет утвърди водача й - художника Володя Кенарев, който е председател на Гражданския съвет към АБВ. Както областният председател Венцислав Великов обясни, водеща при избора му е била идеята начело да е не партиен активист, а човек с обществен авторитет, споделящ идеите на АБВ. Володя Кенарев, освен че е известен творец, има зад гърба си и един мандат като зам.-кмет по хуманитарните дейности.
В неделя предстои Националният съвет на АБВ да одобри и цялата листа. Великов обясни, че при номинациите русенската организация се е ръководела от мисълта на Гиньо Ганев „В парламента трябва да влизат „митрополити“, така както в Светия синод, а не   обикновени „свещеници“, а не рядко и прости „клисари“. При реденето на листата основната дума беше на русенската организация, каза още Великов.
Русенската листа на „България без цензура“ също вече е готова, но областният й председател Георги Пейчев отказа да я огласи засега. Той уточни обаче, че за разлика от другите политически сили, при които решаваща дума имат централните ръководства, при ББЦ те само съгласуват подбора на местните структури. Пейчев бе категоричен, че водачът на русенската листа ще е русенец, личност с обществен принос. Втора или трета позиция била определена за коалиционен партньор. Самият Пейчев също е номиниран за листата.     
Водачът на русенската листа на БСП все още остава неясен. Областният лидер на партията Милена Хинкова, която през миналата седмица заяви, че има голяма вероятност начело на местната листа да застане Янаки Стоилов, вече се съмнява, че това ще се случи. Според нея фактът, че е номиниран за първата позиция в 25 МИР в София, почти изключва възможността да се кандидатира от Русе. Още повече че в становището си самата тя е настоявала, ако външен човек оглави местната листа, той да не е кандидат и от друго място. Не е нормално по време на кампания водачът да дели времето си между два избирателни района, защото това до известна степен демотивира хората, коментира тя.
Впрочем позицията на Милена Хинкова е, че най-добре би било водач на червената листа в Русе да бъде русенец. Но за да се случи това, бил нужен консенсус за една личност, а засега такъв не бил постигнат. Хинкова даде за пример Велико Търново, където Марияна Бояджиева за втори път щяла да оглави депутатската листа. Тук имало разнопосочни мнения, а наскоро възрастни социалисти написали до Националния съвет, че искат или Корнелия Нинова, или Янаки Стоилов да водят кандидат-депутатския списък.
Как ще бъде решен русенският казус, скоро ще стане ясно. До края на седмицата Националният съвет на БСП отново ще се събира, за да се произнесе по предложенията, направени от Бюрото.
В ДПС номинациите за депутатската листа на Русе все още не са приключили, коментира вчера ексдепутатът и областен лидер на партията Ферихан Ахмедова. Структурите от малките общини на областта обаче вече са подали своите предложения, а сред тях са имената на утвърдени политици - на самата Ферихан Ахмедова, на бившата депутатка и министър на извънредните ситуации Емел Етем, на Бюрхан Абазов, бивш зам.-министър на земеделието и брат на Ахмедова.
В събота ще заседава Общинският съвет на партията и тогава ще станат ясни номинациите на областния град, а на следващия ден резултатите ще бъдат обобщени от Областния съвет. Тогава номираните ще бъдат подредени по азбучен ред, а след това предстои да се произнесе Централният предизборен щаб на ДПС. В него, както стана ясно, по настояване на Ферихан Ахмедова ще участват и общинските председатели, а не само областните лидери. Утвърждаването на листите ще става по график. Ахмедова обясни, че процедурата в региона малко се е забавила, тъй като първо местните структури са правили предложения.
ГЕРБ отдавна са готови с номинациите на листата си в Русе, но пазят мълчание, докато не бъде утвърдена от Изпълнителната комисия на партията. Областният лидер Пламен Нунев също не иска да коментира темата на този етап.
Онова, което със сигурност е ясно, че сред номинираните са бившите депутати Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Десислава Атанасова и зам.-кметът по комунални дейности Свилен Иванов. Освен партийните кандидатури имало и представители на гражданската квота. Според неофициална информация и този път листата на ГЕРБ ще се води от областния лидер Пламен Нунев.
Десницата, обединена в Реформаторски блок, все още няма никаква яснота как ще бъдат подредени листите за народни представители. Днес ДСБ ще проведе свое общинско събрание, на което ще утвърдят партийните си номинации. В сините среди се говори, че от Движение „България на гражданите“ ще настояват лидерът им Меглена Кунева да поведе листата в Русе, докато от СДС се надяват начело да е за пореден опит към парламента Румен Христов.
Не знаем изобщо Русе на кого е даден, а така или иначе тук не се сформира граждански съвет, който да обсъжда номинации, коментира Евгений Харалампиев, упълномощен да движи документалните въпроси на реформаторите.
На патриотичния фронт засега всичко е спокойно. Също днес хората на Валери Симеонов в Русе ще проведат събрание на партийния актив и ще утвърдят номинации за парламента от НФСБ. Имената ще станат известни след 25 август, когато имаме национално съвещание, обясни русенският координатор Тодор Койнов.
В редиците на другата половинка от Патриотичния съюз - ВМРО - пък нещата са ясни и в готовност. По азбучен ред в листите ще влязат Асен Даскалов, Галин Григоров, Нина Крушкова и д-р Теодор Оджаков, съобщи Искрен Веселинов, сам също намерил място сред предложените за народни представители.
От „Атака“ пък щели да изчакат края на месеца, когато ще проведат Национален сбор на партията и ще определят как ще се представят на изборите на 5 октомври. Сега обикаляме населените места, работим много и подреждането на листата е въпрос на формалност, обясни Любомир Владимиров, който вероятно отново ще се бори за място в следващия парламент.