Схема за пране на милиони чрез съставяне на документи с невярно съдържание е разкрита при акция на служители от отдел „Досъдебно производство“ и Икономическа полиция към Областната дирекция на МВР. Операцията е проведена на 7 август под ръководството на Окръжна прокуратура.
Атакувани са два офиса на счетоводна фирма на ул.“Цар Асен“, регистрирана от румънец в Русе. По време на обиските са иззети счетоводна и фирмена документация и компютърни системи, които са предадени за експертизи. Обискиран е и лек автомобил опел, също собственост на румънеца. 
Оперативните действия започнали, след като в началото на август в Икономическа полиция постъпила информация със съмнения за пране на пари. По първоначалните данни счетоводна къща на румънеца  водела счетоводството на няколко регистрирани у нас от румънци фирми с различен предмет на дейност. Целта на воденото счетоводство била чрез намаляване на финансовите им резултати да се избягва плащане на ДДС и на данък печалба. Правените от фирмите фиктивни разходи са оформени с издаване на фактури за неизвършвани консултантски бизнес услуги. По този начин са нанесени щети в особено големи размери за държавния бюджет.
В хода на образуваното досъдебно производство е изяснено, че чужденецът е управител и на дружество, регистрирано в съседна до България държава от ЕС. Точно там е отивала заработката му от престъпната схема, която действала от 2012 година и по неофициални данни е донесла на румънеца със счетоводна къща в Русе няколко милиона лева.
Работата по случая продължава до установяване на точния размер на нанесените от схемата щети за хазната. Очаква се назначените експертизи да бъдат готови до 2 месеца.
Това е един от големите удари на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОД на МВР през тази година. За първото шестмесечие разкриваемостта на Икономическа полиция е нараснала с 36%, което е 11 на сто над средната за всичките 28 дирекции на вътрешните работи. Това нареди русенския сектор на 10 място по разкриваемост в страната.