Русе е на пето място в страната по цени на апартаментите, сочат данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на годината. Обичайните лидери са София, Варна и Бургас, които единствени постигат четирицифрени суми за квадратен метър - съответно 1473.67, 1366.50 и 1130.67 лева. Четвърти също по традиция е Пловдив с 956.33 лева на квадрат. Следва Русе с 890.96 лева. В челото е и Стара Загора с 888.68 лева на квадрат и след това се отваря пропаст - цените на жилищата във всички други областни градове са с по над 100, а на места и с по над 200 лева надолу. На дъното е Кюстендил с 491.59 лева за квадратен метър.
За отбелязване е една любопитна тенденция - където се очаква по-сериозно икономическо оживление, цените растат, макар и с малко, а това прави покупката на имоти добра инвестиция, стига да не се разчита на година-две за осребряването й. Тази група включва около 1/3 от областните градове, сред които е и Русе, където цените вървят нагоре трето поредно тримесечие. При останалите цените бележат леко отстъпление.
Имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата, заключава по този повод компанията Bulgarian Properties на база на данните на националната статистика през второто тримесечие на 2014 г. Изчисленията показват, че средните цени на жилищата в страната са регистрирали второ поредно реално годишно нарастване от 2%.
Реалния ръст компанията изчислява след приспадане на инфлацията чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени.
През второто тримесечие на годината ръстът на цените на жилищата леко се е ускорил - през първите три месеца на годината беше отчетено годишно повишение от 1,79%, посочват от компанията.
„Тези данни са в пълен синхрон с прогнозираното от нас в края на миналата година приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие“, допълва се в анализа на агенцията.