21 от общо хванатите при опит да минат нелегално през Дунав мост 23 сирийци вече имат присъди. Бежанците бяха заловени в понеделник в пет часа призори в турски камион с вафлени кори за Германия. По време на проверката граничните служители установили, че страничното въже на покривалото на каросерията е прекъснато и после съединено с игла в стъклена тръбичка. При вкарване в каросерията на газ анализатор, уредът отчел завишени стойности на въглероден двуокис, какъвто може да има само при наличие на хора в закритото пространство.
Камионът е пратен за преглед на скенера, на чийто екран се видели множество силуети, наредени прави по цялата дължина на каросерията. Свалени са 23 мъже от Сирия на възраст от 18 до 49 години. Повечето от тях имали документи за имигранти, само двама били без паспорти.
По време на разпитите всичките сирийци са разпознали шофьора на камиона. 15 от тях са казали, че са се качили в каросерията в Елхово, останалите били прибрани по пътя за Русе от други места, където са били настанени в лагери. Обещаните пари чужденците трябвало да дадат на водача, след като пристигнат в Германия.
В петък състав на Районния съд постанови за 21 сирийци по година и половина затвор условно с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на 300 лева. 15 от тях са откарани до Елхово, другите шестима са превозени до местата, където са пребивавали преди това. Двамата чужденци без паспорти още са в ареста до изясняване на самоличността им. Шофьорът също има условна присъда и забрана да се качва зад волана три години.