Вече 43 дни в реанимацията на МБАЛ-Русе лежи 13-годишната Нина Йорданова, която дори още няма уточнена диагноза. Парадоксалното в случая е, че според близките на детето изпълнителният директор на болницата д-р Владин Петров отказва да разговаря с шефове на столични клиники и не пуска Нина да бъде транспортирана до най-добрата реанимация в страната - тази на „Пирогов“.
Бащата Йордан Йорданов разказва, че е принуден сам да търси консултации със светила в медицината от цялата страна, но те са безсилни да дадат точен отговор за диагноза и лечение само по снимки и бегли описания. Във Фейсбук групата „Най-добрите лекари“ таткото вече втори път пише призив и макар повече от 700 потребители да са взели отношение към проблема, няма никакво развитие.
„Искам директорът на болница Русе да не спира своите лекари да се обадят на големи болници, които искат да помогнат. Това е престъпление към моето дете. Той вместо да каже „дай заедно да направим нещо добро за детето“, каза „като сам си взел инициатива - оправяй се“... Това го има само в БГ. Директорът на „Пирогов“ пожела да помогне, а реално директорът на Русе не ми оказа съдействие. Каза „вземай си епикризата и се оправяй“. Това е написал бащата Йордан Йорданов в лекарската група и очаква помощ.
Нина е родена на 23 ноември 2000 г. и расте здраво и енергично дете. Всичко се променя на 29 юни, когато внезапно изпада в кома, от която все още не се е събудила. Четири дни по-рано момиченцето е отишло за ден на море заедно с леля си. В Обзор получава първия припадък, откъдето е откарано с линейка към варненската болница „Св.Ана“. Лекарите я преглеждат, дават й успокоително и се подписват, че детето е здраво и няма проблеми. Когато се прибират в родната Бяла, още на следващия ден майка й я води на преглед в русенската МБАЛ. Тъй като на външен вид няма никакви промени и оплаквания, специалистите препоръчват изследване с ядрено-магнитен резонан, но след две седмици - толкова е нуждо, за да се придвижат документите на здравноосигурените. Само че Нина не дочаква тези дни и изпада в кома с гърчове. Транспортират я от Бяла в Русе и я настаняват директно в реанимацията.
Реално никой все още не е поставил точна диагноза на детето. Родителите разказват, че желанието им да се потърси клиника в София е заявено още в първите дни от болничния престой, но лекарите в Русе го разубеждават. След като няма никакво подобрение, бащата започва да търси контакти с професори по неврология и вирусология от цялата страна. Тъй като те разполагат с ограничени данни за състоянието на Нина, не могат да са категорични и изказват само предположения.
Проф.Венета Божинова от болница „Св.Наум“ в София, която е призната като най-добрия детски невролог в страната, изказва категоричното си мнение, че става дума за „енцефалит симплекс“. Това е вид вирус, който поразява мозъка, ако е провокиран от различни фактори, един от които е силното слънце - точно каквото е имало на плажа в Обзор. Медицинското светило препоръчва и точни антибиотици, но дали това е взето предвид от русенските й колеги, семейството на Нина не знае.
30 дни по-късно, когато в Русе се прави изследване с ЯМР, лекарите стигат до мнението, че става дума пак за енцефалит, но на Расмусен, който трябва да се лекува оперативно.
Когатуо взех изследванията от тук, направо заминах за София, пак при проф.Божинова, разказва бащата Йордан Йорданов. Професорката обаче не е съгласна и настоява да разговаря с русенските си колеги. През това време родителите правят консултации и с неврохирурга на „Токуда“ д-р Светломир Кондов, но и той не смята, че проблемът ще бъде решен с операция. През това време никой от Русе не е потърсил националните консултанти, както се прави при подобни тежки казуси и има точно установен ред.
В петък, 8 август, бащата успява да намери разбиране в лицето на управителя на веригата лечебни заведения „Медика“ д-р Кирил Панайотов, който обещава да осигури линейка за превозването на Нина до София, тъй като вече е разговаряно с шефа на „Пирогов“ проф.Стоян Миланов и той е готов да поеме сложния случай от Русе. Готовността на всички и доброто им намерение обаче се спъват в категоричността на болничния директор Владин Петров, който не само че отказва да разговаря с колегата си проф.Миланов, но и забранява на подчинените си същото.
„Искам помощта Ви, обадете се на проф.Миланов в София“, обърнал се бащата към д-р Владин Петров и чул „Има телефонен указател, да ми намерят номера от София и да ми се обадят“. Д-р Петров е наложил забрана и подчинените му да се консултират по случая, тъй като това било „изнасяне на информация от болницата“, секретно поделение да беше, нямаше да е така, възмутен е бащата Йорданов.
Сега всички стоят и чакат, а състоянието на детето започва да се влошава. По всичко личи, че в случая не става дума за липса на средства или за липса на медикаменти, а за добро желание за партньорски отношения в една и съща страна. Риск да се влоши още повече при транспортирането съществува и той не е малък, но има вероятност Нина да успее да стигне до София в същото състояние и да се започне адекватно лечение от специалисти, за които срещата с такава болест е значително по-честа отколкото в Русе.
Аз намерих връзката, хората са готови да откликнат, но двете болници не могат да се разберат, като че ли на различни езици говорят, възмутен е бащата Йордан Йорданов.
Потърсен за коментар, изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров заяви, че не желае да разговаря по случая с хора, които не са от семейството на пациента и с това изчерпа темата.