Дориан Сатоши Накамото, мистериозният създател на биткойна, потвърди пред “24 часа”, че е човекът, изобретил тази криптовалута. Той бе разконспириран от списание “Нюзуик”.

При срещата си с репортер на изданието Накамото вика и двама полицаи. Запазвайки мълчание за участието си в проекта “Биткойн”, той гледа в земята и категорично отказва да отговаря на въпроси. “Вече не се занимавам с това и не мога да го обсъждам. Проектът е предаден на други хора. Сега те са наясно. Вече нямам нищо общо”, казва той.

Накамото отрича твърдението на “Нюзуик”, че той е изобретил криптовалутата. Полицаите обаче свидетелстват за думите, че вече не се занимава с това. “Органите на реда не са си измислили”, написа Накамото в отговор на въпросите на “24 часа” във биткойн форум, потвърждавайки по този начин информацията, че именно той е създал криптовалутата.

Мнозина приеха за най-голямото доказателство, че именно Дориан е създателят на биткойна, това, че в деня на излизането на “Нюзуик”, разказващо историята на Сатоши, той се появи в биткойн форума bitcoin.org за пръв път от 2011 г., за да отрече, информацията на изданието. Той обаче го прави в 3 часа през нощта, което поражда теорията, че няма как да е знаел за това, ако не е той самият.

След разкриващия самоличността му материал, Дориан получава дарения на стойност 23 000 долара, за да се лекува. Той

прави специално
обръщение в ютюб


в знак на благодарност и открива и започва да поддържа акаунт.

Дориан живее съвсем скромно. Изглежда абсурдно, че човекът, за когото се твърди, че е създал биткойна - най-успешната дигитална валута в света с дневни трандакции в пика си до 500 млн. долара би се оттеглил край Лос Анджелис, скрит в семейната си къща и недокоснал състояние от 400 млн. долара, натрупани от биткойни.

64-годишният американец от японски произход е с рождено име Сатоши Накамото. Той е човек, който колекционира модели на влакове, а кариерата му е обвита в тайнственост - работил е по секретни проекти на големи корпорации и на американската армия.

Сатоши е най-големият от трима братя, като всеки от тях работи в сферата на инженерните или техническите науки. Завършил е Калифорнийския държавен политехнически университет и е дипломиран физик.

“Основната причина, поради която биткойнът жъне успехи, е, че е най-ефективният начин да се осъществяват финансови трансакции”, обяснява главният разработчик на биткойна Гавин Андерсен (47 г.). “Всеки, който се е опитал да получи или изпрати пари през океана, може да разбере колко по-лесна е международна трансакция с биткойни. Лесно е като изпращането на имейл.”

Андерсен, който е избягал от Силициевата долина и се е установил в Амхърст, щата Масачузетс, казва, че е работил много със Сатоши Накамото по време на разработката на биткойна между юни 2010 г. и април 2011 г. “Работата върху основния код на биткойна е наистина ужасна, защото, ако провалиш нещо, може да се срине целият огромен проект, който е на стойност 8 млрд. долара - казва Андерсен. - Това се е случвало. В миналото допуснахме грешка.”

Почти година той си общува със създателя на биткойна по няколко пъти в седмицата, като често работи по 40 часа седмично за прецизиране на кода на дигиталната валута. “По време на кореспонденциите ни

отличителната черта
на Накамото бе, че
той е неуловим”,


казва Андерсен. Всъщност той никога не е чувал гласа на Накамото. Общували си винаги по електронната поща или чрез съобщения във форума на биткойн.

“Той е човек, който, ако направиш неволна грешка, може да те нарече идиот и никога повече да не говори с теб. Освен това тогава не беше ясно дали биткойнът е легална валута и полагаше големи усилия да запази анонимността си”, казва Андерсен.

Накамото пренебрегвал всички въпроси на Андерсен за това откъде е, за професионалната си биография, по какви други проекти е работил и дали името му е истинско, или е псевдоним. “Говорихме само за кода”, отбелязва Андерсен.

Един от първите хора, които започват да работят със създателя на биткойна през 2009 г., е Марти Малми (25 г.) - програмист от Хелзинки, който инвестира във виртуалната валута. “Продадох биткойните си през 2011 г. и си купих хубав апартамент. С тези пари днес бих могъл да си купя 100 хубави жилища”, казва Марти.

Семейството на Накамото го описва като много умен, с променлив характер и изключително прикрит. През по-голяма част от живота си се е занимавал с две неща, които характеризират биткойните: пари и тайнственост.

През изминалите 40 г. Сатоши Накамото не е ползвал рожденото си име в ежедневния си живот. През 1973 г., когато е на 23 г. и завършва Калифорнийския държавен политехнически институт, той променя името си на Дориан Прентис Сатоши Накамото. Оттогава той не е използвал името Сатоши, а вместо това се подписва като Дориан С. Накамото.

Роден е през 1949 г. в японския град Бепу, където е отгледан в нищета според будистките традиции. През 1959 г. семейството емигрира в Калифорния.

Сатоши Накамото има 6 деца от два брака. Втората му съпруга Грейс Мичъл (56 г.), с която са разделени, живее в щата Ню Джърси. Тя казва, че съпругът ѝ “не говори много за работата си” и понякога се е занимавал с военни проекти. Накамото работел като компютърен инженер за комуникационни и технологични компании, както и за държавни ведомства. Два пъти е уволняван през 90-те години, не можел да погасява ипотечните вноски и да плаща данъци, поради което банка отнема дома на семейството. Според дъщеря му Илейн Мичъл (26 г.) това е и причината баща ѝ да има негативно отношение към банките и правителството.

През 2000 г. Накамото и Грейс се разделят, въпреки че официално не се развеждат. От 2001 г. той трайно се установява в Темпъл Сити, но не е ясно какво работи. Живее заедно с майка си, която е на 93 г.

Издирването на истинския Сатоши Накамото започна, откакто биткойнът набира популярност.

Дали е действал самостоятелно, или е работил за правителството? Биткойните са свързвани с всичко от Агенцията за национална сигурност до Международния валутен фонд.

Хората, които са работили заедно със създателя на биткойна, забелязват няколко неща: той изглеждал по-възрастен от другите разработчици. И действал сам. “Не приличаше на млад човек и изглеждаше, че е повлиян от много хора от Силициевата долина”, казва финландското протеже на Накамото - Марти Малми. Андерсен e съгласен: “Алгоритъмът, който Сатоши използва за написването на кода, е стар.”

Кодът невинаги е бил прецизно разработен, което показва, че

Накамото не е
работил с екип,


който би “изчистил” несъвършенствата. “Всеки, който види кода, е по-вероятно да стигне до заключението, че е дело на един човек. Пренаписали сме около 70% от кода от създаването му. Не беше написан с хубав интерфейс”, казва Андерсен.

Сатоши му споделил, че е работил по биткойна години наред, преди да го стартира. За написването на оригиналния код са му били необходими най-малко 2 г.

Андерсен смята, че причината Накамото да иска да запази анонимността си е проста. “Той не иска да участва в манията около биткойна. Ако си лидерът на биткойна, ще те търсят за презентации и лекции, медиите ще искат интервюта. Всичко това не пасва на характера на Накамото. Той не искаше да води биткойн още тогава. Не приема некомпетентност и осъзна, че проектът ще продължи и без него”, обяснява Андерсен.

Възможно е също така Накамото просто да е изгубил паролите си, за да отключи своя биткойн акаунт. Андерсен обаче се съмнява в това: “Той беше прекалено дисциплиниран.”

Андерсен уважава анонимността на Накамото. “Когато програмистите се съберем, не си говорим кой е Сатоши Накамото - казва той. - Разговаряме как да инвестираме повече в биткойни. Да, любопитно ни е кой е той, но честна дума, не ни пука.”