Семейство сирийци с 2-годишно момиченце е заловено на Дунав мост при опит да излезе нелегално от страната с подправени гръцки документи за самоличност. Двамата съпрузи, на 22 и 24 г., 18-годишният брат на мъжа и детенцето пътували в ямболски шевролет, управляван от И.В.В., на 40 г. В четвъртък късно следобед колата спряла за проверка на граничния пункт и пътниците показали гръцките лични карти. Фалшификатите обаче били доста нескопосано направени и униформените веднага ги разпознали.
От първоначалните разпити се разбрало, че сирийците са заловени на турската граница на 1 август при опит да влязат у нас без документи. Настанени са в лагер в София, но техен сънародник им обещал, че ще намери каналджия, който да ги прекара в Германия с фалшиви документи. Уговорката била за услугата И.В.В. да получи около 6000 евро, но след като ги закара до крайната спирка.
И.В.В. е задържан в ареста за 72 часа с обвинение за каналджийство. Със същата временна мярка там са и двамата сирийски мъже, а майката и момиченцето са настанени в заведение под закрила на Българския червен кръст в Русе.