Горещи августовски дни се очертават за политиците, тъй като това е времето, в което партиите трябва да наредят депутатските си листи, а по традиция това е изпитание, което винаги нажежява страстите.
Снощи по този повод русенските социалисти се събраха на пленум, за да подготвят предстоящата партийна конференция на 16 август. На нея БСП-Русе ще излъчи депутатската си листа, а около 20 август се очаква да заседава и Областният съвет. Той ще подреди кандидатите според номинациите и на другите партийни организации в областта. Окончателното подреждане обаче ще направи Националният съвет, който по устав има думата за водачите, мястото на коалиционните партньори и на кандидатите от гражданската квота.
Според неофициална информация номинирани за русенската листа на БСП са областният лидер Милена Хинкова, областният управител Венцислав Калчев, ексдепутатите Екатерина Заякова и Таньо Киряков. Последният бил предложен като представител на гражданската квота. Предложения имало и за ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев, както и за общинския лидер Божидар Йотов.
Тук голямата дилема е кой ще оглави русенската листа и кой ще бъде негов подгласник. В публичното пространство се заговори, че Янаки Стоилов отново ще се кандидатира и от Русе. Във всеки случай местните са убедени, че София няма да остави за водач на русенската листа местен човек.
Подобно е мнението и на Милена Хинкова след срещата на областните председатели на партията с лидера Михаил Миков. Според нея има голяма вероятност Янаки Стоилов наистина да стане водач на русенската листа. 
Вчера тя участва в Национален съвет, на който се коментира коалиционната политика на БСП и новото име на коалицията - „БСП - лява България“. Според Хинкова обаче обсъждането на листите щяло да остане за следващата седмица. 
По всичко изглежда, че след провала на правителството и срива в партията на изборите на 5 октомври социалистите няма да повторят резултатите си от миналата година. Тогава БСП-Русе взе три депутатски мандата, но този успех сега не изглежда реалистичен. Затова и битката за челните места без съмнение ще бъде голяма. Крайното подреждане на листата много зависи от София, но второто място в голяма степен ще се определи от Областния съвет.