Велостоянки ще има в Градската градина на Русе, ще се изградят и в западната част на ул. „Александровска“, която напролет ще се реконструира с европейски средства. Това стана ясно на общественото представяне на 30 от обектите, за които ще се изготвят инвестиционни проекти. С тях ще се кандидатства за финансирането им пред еврофондовете през новия програмен период 2014-2020 година.
Тридесетте обекта вече многократно са представяни пред русенци, но този път в обсъждането взеха активно участие не само граждани и техни организации, а и представители на професионалните обединения на архитектите и инженерите. Всички изказани мнения бяха записани, присъстващите попълниха и анкетни карти, като целта е мненията на експертите и на гражданите да бъдат зачетени при бъдещото проектиране.
Темата за евтиния и екологичен велосипеден транспорт беше една от най-обсъжданите. От „Вело Русе“ за пореден път настояха за велоалея, която от Сарайския мост да стига чак до Мартен, като минава по бул. „Тутракан“ и „Алеи Възраждане“. Вече на два пъти няма кандидати за поръчката да се изготви генерален план на велосипедна мрежа в Русе, коментира зам.-кметът Димитър Наков, който представи обектите от интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Той обясни, че по мащабния транспортен проект, който предстои да се реализира, е предвидено изграждането на 14 км велоалеи, които би трябвало да са част от въпросната велосипедна мрежа. Наков изрази надежда, че при третото обявяване на поръчката ще се намери кандидат да проектира велоалеите.
От гилдията на архитектите похвалиха Общината и екипа на проекта за цялостните комуникационни решения за крайбрежния булевард и мрежата от свързващи улици в центъра. Попитаха обаче защо няма предварително задание за крайбрежната зона, възложено чрез конкурс. Оказа се, че причина е времето - такава процедура ще забави реализацията на проекта и ще бъде пропуснат програмният период, обясни зам.-кметът Наков. В крайна сметка той предложи на архитектите и другите експерти техните мнения да се вземат предвид от проектантите при бъдещото проектиране, макар че процедурата няма да има възможност да се проведе на два етапа - първо идейно проектиране и обсъждане, а след това окончателен проект, както настоя арх. Мария Костадинова.
30-те обсъждани обекта са качени на сайта на Общината. Там русенци могат да дадат и своето мнение, като попълнят анкетата онлайн до 17,30 часа на 18 декември.