Един тон дарения от дезинфектанти, перилни и почистващи препарати ще отпътуват днес от Русе към бедстващите в Мизия. Това обяви шефът на Областния съвет на Българския червен кръст д-р Руденко Йорданов. Той допълни, че към врачанското градче ще заминат и осем доброволци на Младежкия авариен екип, които ще помагат на пострадалите от наводението миналата събота.
Нашите хора ще бъдат водени от Иво Минчев, а там ще се съберат с друг наш човек - Павлин Петров, който самият беше затиснат от приливната вълна и първо трябваше той да бъде спасен, а след това се втурна да спасява другите, допълни още д-р Йорданов.
Към Мизия вчера потегли и камион, натоварен с по 150 кг боб, леща, ориз и картофено пюре, дарение от Община Русе. Пакетираните храни са осигурени от запасите на общинското „Социално предприятие - обществена трапезария“. Това е вторият дарителски жест на Общината, след като във вторник за пострадалите във врачанското градче бяха осигурени 6000 бутилки по 1,5 литра минерална вода и 300 хляба от фирма „Шогун“.
„Еконт Експрес“, както и след наводненията във Варна и Добрич, също се включи в акцията по подпомагане на пострадалите в Мизия, като осигури безплатен превоз на даренията. Храна, вода и хигиенни материали могат да бъдат оставяни във всеки офис на фирмата.
От русенския офис на НАП пък напомниха, че всички дарители ползват данъчни облекчения при деклариране на доходите си за 2014 г. Фирмите могат да намалят задълженията си с до 10% за дарения за Българския Червен кръст и за пострадали при различни бедствия, а гражданите с до 5 на сто.