Политическите сили не постигнаха консенсус за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ на вчерашните консултации при областния управител Венцислав Калчев, което е обичайна практика през годините.
Както винаги, големият спор е за председателското място в комисията. Този път за него настояха ГЕРБ, Коалиция за България и „Атака“. Предложението на ГЕРБ беше за Мирослава Маркова, на Коалиция за България - за Десислава Дивчева. „Атака“ излезе с кандидатурата на Роберт Халустян.       
От другите парламентарно представени сили ДПС настоя или за секретар, или за зам.-председател.
От извънпарламентарните коалиции, но с представители в Европарламента, Реформаторският блок поиска един от двата зам. председателски поста, а „България без цензура“ предложи само член.
Оспорване на мандатите нямаше, така че в 15-членната РИК Коалиция за България и ГЕРБ ще имат по 5 места, ДПС - 2, „Атака“, РБ и ББЦ - по едно.
Никоя от трите политически сили, които претендираха за председател на РИК, не остъпи. ГЕРБ настоя за своята кандидатка Маркова с основния аргумент, че е юрист - нещо, което ЦИК препоръчва. Коалиция за България пък обоснова предложението си с факта, че като председател на РИК миналата година Дивчева се е справила без забележки. Понеже другите две управляващи партии се свързват с манипулиране и купуване на гласове, редно е председателят да бъде от „Атака“ и да е консенсусна личност, какъвто е нашият кандидат, заяви пък Любомир Владимиров.
И от Коалиция за България, и от ГЕРБ веднага възразиха, че обвинението е безпочвено, а областният управител Венцислав Калчев парира по-нататъшните спорове, като предложи решението за разпределението на постовете да вземе Централната избирателна комисия и закри консултациите.