Миряна Машева е родена през 1981 г. в Русе. Работи в семейната фирма и е доброволец в „Ла Лече лига“-България. Тя е един от консултантите на националната линия 0888 555 385, която оказва подкрепа на кърмещите майки и отговаря на всякакви въпроси, свързани с кърменето и кърмачетата. Миряна Машева е майка на две деца - на пет и половина и на три и половина години.
„Ла Лече лига“ е партньор на Регионалната здравна инспекция и АГ комплекса в МБАЛ-Русе в отбелязването на Световната седмица на кърменето, която тази година преминава под мотото „Кърменето - печеливша цел за цял живот“. Мултимедийни презентации за ползите от кърменето и здравословното хранене, беседи и събеседване с бременни и кърмещи жени ще има на 12 август от 13 ч в конферентната зала на АГ комплекса.

- Госпожо Машева, защо е необходимо да има специална организация и кампании, които да подкрепят нещо толкова естествено, каквото е кърменето?
- Да, точно така стоят нещата за всеобщо съжаление, включително и на нашата организация. Ние сме доброволци, които отделяме от времето и работата си да разясняваме нещо, което ни е по природа присъщо.
Когато през 50-те и 60-те години на миналия век жените масово са започнали да раждат в родилни домове, кърменето е било поставено под въпрос от тогавашните медицински специалисти. Дотогава със следенето на бременността, раждането и с грижите за бебето и майката след това са се занимавали основно акушерки. Изведнъж обаче всичко е трябвало да има своя научен отговор и да бъде поставено в някакви граници. Жената-труженичка е изместила жената-майка и е било невъзможно тя да бъде по-дълго време след раждането с бебето си и да му отделя това внимание, което му е необходимо. Връщането на работа е било почти незабавно след раждането. Индустриализацията пък си казва своята дума и започва производството на изкуствено мляко. Така се е прекъсвала връзката между майка и бебе. Преди това време жените са отивали на нивата с бебето в цедилката /съвременния слинг/, но на стана или в учреждението това е било невъзможно.
- Вероятно не съществува човек, на когото да не му е ясна ползата от кърменето, но какви са митовете, с които се борите?
- Те са толкова много, че ми е трудно да преценя от къде да започна. Един от най-разпространените е, че бюстът на жената ще изгуби своята форма, ако кърми. Истината е, че състоянието на женските гърди по време на бременността и кърменето зависи само от ЕГН-то и гена, който носим. Единственото, което със сигурност не влияе добре на гърдите, е веднага след раждането да се вземе решение изобщо да не се кърми. Тогава, когато с медикаменти се спира кърмата, гърдите остават неизпълнили най-важната си функция, за която са се готвили девет месеца. Всъщност наистина така гърдите могат да променят формата, вида и здравето си дори.
Храненето или по-точно предозирането с бира, боза и какво ли още не за уж повече кърма също е сред нещата, които спокойно трябва да обясняваме, че нямат значение. Кърмата се прави от кръв и това е всичко. Ако майката се храни нормално, организмът й ще произвежда такова количество кърма, колкото е нужно за бебето й. Няма такива безумия като да не ядеш плодове или варива, за да не се разстрои стомахчето на бебето или пък обратното. Фактът, че по време на кърменето желанието към определени храни и напитки от страна на жените е по-силно, означава само едно - тялото на мама иска да даде нужното на бебето.
- Все пак как може да се стимулира организмът на майката да произвежда повече кърма?
- Там важи принципът от икономиката за търсенето и предлагането. Ако бебето иска още и още мляко, системата на мама ще му го предложи - толкова е просто. Ако вечерта суче както трябва, то само си „приготвя“ закуската за сутринта. Същото е и със следващите хранения.
- Кърмата дава ли всичко необходимо на бебето?
- Да, включително и вода. Доказано е, че до 6-тия месец нуждата от вода на бебето се задоволява от кърмата. Факт е, че в съдържанието на майчиното мляко 80% е водата. В летните месеци пък стига до 90-95% и така се задоволява жаждата.
- Какво се случва с некърмещите майки?
- Кърменето е особено важно, тъй като това е естественият начин жените да се предпазят от кръвоизлив след раждането. Тогава матката, след отделянето на плацентата, е най-чувствителна и зависи много как е протекло раждането, колко голямо е бебето и дали е било само или е била многоплодна бременност. Важно е бързо и ефективно матката да се свива и това става с помощта на окситоцина, който се отделя по време на кърменето.
Отделен е въпросът с хормоналния дисбаланс в женския организъм. Кърменето е естественият завършек на хормоналния процес, който започва със самото забременяване. Тогава организмът се подготвя, пренарежда си по друг начин хормоните и след раждането отново е нужно време те да се върнат в обратния ред. Когато една част липсва, пъзелът не е пълен. Едно от най-често срещаните неприятни състояния на некърмещите жени е родилната депресия. Не ни е известен случай на майка, която кърми бебето си, да страда от такава депресия.
- С какви въпроси се обръщат към вас майките най-често на националния телефон?
- Хубавото е, че звънят не само майки, а баби, татковци, приятелки и какви ли не роднини. Задават конкретни въпроси или питат по принцип как стоят нещата и само се информират. Понякога се обаждат и само за одобрение и поощрение в решенията си. Най-често младите родители са притеснени в първите дни от раждането и прибирането у дома - „то не иска да засуче, какво да правя, бъркам ли някъде?“. На такъв въпрос отговаряме много спокойно и обясняваме, че всичко ще си дойде на мястото и при търпение от страна на мама, бебчето ще се ориентира какво да прави по природа.
Когато поотраснат, станат на 4-5 месеца, бебетата започват да стават човечета и да се интересуват от света. Така по време на кърменето често се разсейват, започват да се оглеждат, да любопитстват, но и това е напълно нормално.
- Кога все пак би трябвало да се захрани бебето?
- Когато то е готово за това. Ето още един съвсем естествен процес. Бебето започва да проявява интерес към другата храна, която съществува, настъпват и физиологични промени при него, които са ясни знаци, че кърмата не е достатъчна. Те обикновено се проявяват към пети-седми месец.
Когато бебето започне да поднася към устата си с ръчичка различни предмети, това е знак, ча иска нещо, различно от кърмата. Докато се кърмят, децата имат рефлекс да избутват с езиче всичко, което се постави в устата. По този естествен начин са предпазени да не нагълтат нещо, което не е за тях. Когато този рефлекс се изгуби, значи е време за друга храна.