Шотландската певица Сюзън Бойл, която стана световноизвестна с участието си в телевизионното риалити "Великобритания търси талант", обяви, че има форма на аутизъм, известна като синдром на Аспергер.

Певицата разказа, че диагнозата била поставена преди година, но досега го пазила в тайна. Тя идвала като облекчение след толкова години, в които всички смятали, че има мозъчно увреждане като усложнение при раждането и затова е толкова различна.

52-годипната Бойл споделя в интервю за в. "Обзървър", че потърсила помощ от шотландски специалист преди около година. Тя посетила доктора сама, тъй като се е страхувала, че има по-сериозна болест и че мозъкът не функционира правилно. Сюзан смятала, че диагнозата за мозъчно увреждане, поставена като дете, е грешна.

Първото, което установил лекарят, било, че тя има коефициент на интелигентност над средното ниво.

След няколко несложни теста била поставена и диагнозата.

През целия си живот певицата била обект на подигравки заради това, че е различна, а в родния град Блекбърн децата я наричали "Сузи Смотаната".

"Като дете ми поставиха грешна диагноза. Винаги съм смятала, че това е един несправедлив етикет. Сега имам по-ясна представа какво не е наред и се чувствам по-спокойна по отношение на себе си", разказва певицата.

Бойл стана световноизвестна през 2009 г., след като се появява в британското телевизионно предаване и изумява всички с изпълнението на песента I Dreamed a Dream от мюзикъла "Клетниците". Видеото от първото прослушване в шоуто e гледано близо 140 млн. пъти в "Ютюб". Историята на живота от непозната шотландка до изпълнител, чиито записи се продават в милиони копия, бе преразказана и в мюзикъл.

Сега певицата разказва, че се учи да се справя със синдрома на Аспергер и се надява, че диагнозата ще направи хората по-съпричастни.

"Смятам, че хората ще се отнасят с мен по-добре, тъй като ще разбират много по-добре коя съм аз и защо правя нещата, които пра1вя", разказва Бойл пред вестника.

Синдромът на Аспергер е известен още и като синдром на малкия професор. Той носи името на австрийския педиатър д-р Ханс Аспергер, който го описал за първи път още през 1944 г. Терминът обаче е въведен през 1981г. от Лорна Уинг, тъй като работата на д-р Аспергер останала непозната за дълъг период от време.

Смята се, че синдромът на Аспергер е форма на аутизъм, която се проявява в края на втората или през третата година от живота на детето. Характерно за него е, че засяга предимно момчета, като съотношението е 8:1.

За разлика от аутизма, при синдрома на Аспергер не се наблюдава изоставане в познавателното развитие и речевите възможности. Повечето от хората с този симптом са със средно и над средно ниво на интелигентност.

Често децата със синдром на Аспергер са много умни и интелектуално развити за възрастта си, изумявайки околните със знанията си и способността да запаметяват с лекота.

Това е и причината състоянието да се нарича

синдром на малкия професор

Докато хората с аутизъм са затворени, вглъбени в себе си и нежелаещи да комуникират, то тези със синдром на Аспергер често са общителни и търсят вниманието на околните въпреки комуникационните проблеми.

Хората с този синдром могат да имат много проблеми в ежедневното общуване с другите. Понякога се намесват в разговора по начин, който другите възприемат като груб, много са нервни или свръхемоционални, когато са ентусиазирани, разказва пред "Гардиън" Йосиф Нур, който също страда от синдрома. Той признава, че трудно осъществява контакт с очи с другите, често е смятан за странен и невинаги може да различи сарказма, който е така вплетен в британската култура.

Сюзън Бойл разказва, че най-голямата подкрепа за нея била майка Бриджит, която умира точно преди тя да стане известна. Певицата признава, че не се чувства достатъчно силна без нея и трудно се оправя сама. "Обещах на мама, че ще направя нещо с живота си. Духовно тя е с мен сега през цялото време. Най-вероятно е говорила с някого там горе на небето, защото иначе аз едва ли щях да постигна такъв успех. Има някакво вмешателство, усещам го, разказва певицата пред "Обзървър".

Въпреки феноменалния успех като певица Сюзън Бойл има проблеми в контактите си с хората заради синдрома на Аспергер.

"Никога не мога да съм сигурна дали хората са искрени. Имам проблеми в общуването и това води до много разочарования", обяснява тя, като се надява на по-голямо търпение от околоните. С новото богатство певицата си купила суперскъпа къща, но наскоро се пренесла обратно в провинциалната къща на майка в Блекбърн, където се чувства по-сигурна емоционално.