„Мамо, какво ще вечеряме днес?“
„Ти ли не знаеш?!“, сопнала се майката на днешния рожденик - един митичен гадател, чиито пророчества заливат световните медиите при всяка критична ситуация. Последният /но само засега/ случай бе при затягането на международния обръч около Сирия след използване на химически оръжия в неспиращата война в страната. Тогава напрежението бе нагнетено докрай и всички се позоваха на неговото твърдение, че от Сирия ще пламне световна война.
Това е Мишел Нострадамус, роден преди точно 510 години - на 14 декември 1503-а в малък провинциален град във Франция.
Още от малък Мишел показва изключителни математически способности и голям интерес към астрологията, наричана тогава „небесна наука“. Оттогава са и първите му видения, които семейството възприема като
думи на едно дете с развинтена фантазия
На 14 години заминава да учи в Авиньон. Там изучава философия, граматика и реторика, а в свободното си време се отдава на астрологически и окултни книги.
Дядото на Мишел - Жак, научава за желанието на внука си да стане астролог и го убеждава да следва медицина. Така през 1522 година Мишел се записва да учи медицина в Университета Монпелие. След завършването се установява в гр. Аген, където просперира като практикуващ лекар и се превръща в най-желания ерген в града. Жени се за обаятелна и красива жена, която го дарява с две деца.
Идилията свършва през 1537 година
когато градът е нападнат от чума. Сред жертвите са съпругата и двете деца на Нострадамус, а наред със семейството той губи и реномето си на добър лекар. Близките на съпругата му дори го дават под съд след отказа на Нострадамус да върне зестрата. Църквата също завежда дело срещу него и той трябва да се изправи пред ужасяващите инквизитори в Тулуза. Под прикритието на нощта докторът напуска Аген и се насочва към Италия. Следващите шест години той обикаля Европа. Накрая се установява в гр. Салон, където за втори път открива любовта и стабилността на семейния живот. Жени се за богатата вдовица Ан Позар Жемел.
Нострадамус успява да изгради живота си наново и се захваща успешно с търговия с лечебни билкови смеси и отвари, ала натрупаните астрологически знания и картините от бъдещето, които вижда, го принуждават да живее двойствен живот.
Последният етаж от къщата му се превръща в кабинет
и Нострадамус става един от най-уважаваните граждани. За това спомага и образът му на ревностен католик. Но и тук съдбата е решила да го постави на изпитание. Популярността му спада, след като хората от Салон забелязват, че лампата в кабинета му свети по цяла нощ, а това е време за сън за добрите християни. Тогава се заговаря, че в Нострадамус се е вселил дяволът, може би заради билковите отвари, от които изпадал в транс и така правел пророчествата си.
Първият алманах с предсказания на Нострадамус излиза през 1550 година. Той е разделен на 12 части - за всеки месец от годината, като всяка част се състои от по едно четиристишие. Успехът на книгата е толкова голям, че ясновидецът публикува нов том всяка година до края на живота си - 1566 година.
Пророчествата на Нострадамус са над 1000 и има експерти, които вярват, че над половината от тях са се сбъднали.
Най-потресаващите от тях са за трима властни и тиранични водачи
които той нарича Антихристи, защото няма никакво друго име за тях. Има предвид хора, които ще извършат ужасни неща срещу човечеството и хората.
Първият Антихрист е Наполеон.
„Император ще се роди до Италия. Той ще цени своята империя много високо. Ще кажат, че от хората, които са около него ще бъде възприеман по-малко като принц и повече като убиец. От обикновен войник той ще придобие империя. Късата мантия ще замени с дълга.“
Роден в Италия Наполеон наистина започва с къса мантия на войник и по-късно слага дългата мантия на император.
Изглежда, че има отрязък от време, което особено интересува Нострадамус. Има няколко стиха, в които дори се споменава Наполеон по име и се описва кариерата му на възход и падение с голяма степен на точност.
„За 14 години той ще задържи тиранията.“
Наистина управлението на Наполеон, изпълнено с война и терор започнало през ноември 1799 г. и продължило 14 г. и 5 месеца преди да бъде изпратен в изгнание на остров Елба през април 1814 г.
Вторият от Антихристите е Адолф Хитлер, наречен от Нострадамус Хистер.
„Капитан от Велика Германия чрез своите речи ще увлече мнозина. По-голямата част от битките ще бъдат срещу Хистер. Те ще покорят границите на Дунав. Ще преследват изкривения железен кръст.“
Нострадамус говори за Хистер Германецът с изкривения кръст, капитанът на Велика Германия, който ще премине през Полша, през известни крепости. Очевидно това е Хитлер, а Хистер, енигматичното име, което използва Нострадамус, е игра на думи с древното име на река Дунав, Истър. Това е реката, край която Хитлер е израснал, мечтаейки за своите завоевания.
Третият Антихрист все още не се е появил.
Мнозина мислят, че стиховете на Нострадамус предсказват Френската революция от 1789 г. цели 234 години преди нейното избухване.
Неговите четиристишия описват в зловещи детайли екзекуцията
на гилотината на Мария Антоанета и крал Луи XVI.
„Париж никога не е бил в такъв голям безпорядък. Републиката на великия град с велика жестокост няма да разреши на краля да се оттегли. Избраният френски крал причинява буря, огън, кръв, сеч.“
На Нострадамус се приписва и предсказание за изобретяването на радиото и крушката.
„Когато животното е опитомено от човек
След големи усилия и трудности започва да говори,
Светкавицата толкова болезнена за пръчката
Ще бъде взета от земята и поставена във въздуха.“
Животното в това четиристишие което е опитомено от човек след големи усилия и трудности започва да говори, е радиото. Светкавицата е електрическата крушка.
Още нещо. На 6 август 1945 г. САЩ хвърля първата атомна бомба над японския град Хирошима. Когато бомбата се детонира, бял облак като огромна гъба се вдига на 15 килиметра в небето. Имало е ослепяваща светлина из целия град. Хирошима се превръща в развалини и пепел. И в гроб за 80 000 души! После идва атомната бомбардировка над Нагазаки.
Мнозина смятат че Нострадамус говори за този ужас в следното пророчество:
„Близо до пристанищата на два града ще станат две пречиствания, каквито никога преди не са били виждани, Глад, болести, хора под ножа. Тогава плачат за помощта на великия безсмъртен Бог!“
За радост има и видения, които не са се сбъднали
Например това, че Третата световна война ще започне през 1999 година от Балканите. Стиховете на Нострадамус носят енигматичността на древните библейски текстове, които могат да се тълкуват по различни начини и всеки да види в тях това, които иска. Затова средновековният гадател ще бъде актуален докато свят светува. Неговото творчество продължава да се изучава задълбочено от различни последователи, а литературата и киното вече са направили достатъчно, за да превърнат Нострадамус в безсмъртен мит.