Какво се случи - не знам, призна кметът Пламен Стоилов вчера на пресконференция, в която бе коментирано отпадането на Русе от състезанието за Европейска столица на културата. Апликационната форма и програмата на Русе, представени преди дни пред комисията за предварителен подбор, били категорично определени като най-доброто от всички презентации, Стоилов лично получил поздравления за това и от журито, и от колегите си кметове на другите градове-претенденти. Бяхме убедени, че продължаваме, каза русенският кмет, като добави, че сега вече по-добре разбирал въпросите, които му били поставени от комисията. А тя питала къде Русе ще посреща хилядите гости, дали градът има подходящи зали за изяви, какво е състоянието на сградите паметници на културата и други подобни. Едно е ясно: че само с желание, с визия и с амбиция нещата просто не стават! - отсече Стоилов. И уточни, че въпреки достойното представяне, градът наистина не разполага с хотели, зали, инфраструктура, както и традиции в туризма - позиции, които четирите града, прескочили първото пресяване, имат, и то не от вчера. Та ние нямаме поне едно шоу като „Звук и светлина“!, възкликна с горчивина кметът. Според него на Русе най-много му липсва лоби - в държавните и международните институции.
На репликата, достигнала от пресконференцията на СДС, че някой би трябвало да поеме персонална отговорност за отпадането на града от надпреварата, Стоилов посочи, че СДС в голяма степен е причина „Русе да няма зала, да няма хотели, да се събаря Операта, да падат сгради, да няма инфраструктура“, тъй като в периода на управление на сините не е било направено нищо в тази посока. Ние сме хора реалисти, които здраво са стъпили на краката си - и като гледаме реално на нещата, трябва да кажем, че именно ние в момента правим музеите, каза Стоилов. „Къде е бил Русе в последните 30 години? Няма как за 2-3 години да компенсираме цялото бездействие от трите десетилетия. Та ние едва сега правим Природонаучния музей, музея „Баба Тонка“, укрепваме Библиотеката!“, продължи той и увери, че ако състезанието за евростолица се беше провело след 2-3 години, Русе със сигурност би имал повече шансове за успех.
Русе се представи достойно и аз благодаря на целия екип, който работи по кандидатурата, също и на всички, които се обединиха и се включиха в работата за каузата, каза Стоилов. Ние продължаваме по нашия път, ще продължи работата си и фондацията „Русе - град на свободния дух“, тъй като е ясно, че обединяването около каузата „Русе - столица на културата“ за нас не е била само една цел, а трайна визия за развитието на града и региона, заключи кметът.
Усилията, които положихме през последните 12 месеца са стойностни, а посланията ни - европейски, каза и зам.-кметът Страхил Карапчански. Изненадани сме от резултатите, нагласите ни бяха в друга посока, но не можем да оспорим по-солидната готовност на другите градове, бе откровен той. Като потвърди решимостта на общинската управа да продължи работата си за развитие на културата и туризма, той съобщи, че в рамките на създадената неотдавна Платформа на дунавските градове се оформя идеята за структуриране на Дунавска столица на културата. Идеята е в начален етап и е свързана с развитието на Дунавските региони, тя не е реакция и алтернатива на Европейска столица на културата 2019, а израз на решителните ни намерения да участваме пълноценно в процеса на градеж на Дунавския регион в долното течение на европейската река и за изравняване на стандартите, обясни кметът Пламен Стоилов. А културата е тази, която създава и гради развитие, добави той.