Понижаване на средната температура с 2.5 градуса през ноември спрямо октомври доведе до нарастване с около 5% на консумираната електроенергия, съобщиха вчера от „Енерго-Про“.
Тенденцията за завишен разход на ток през ноември е още по-видима при сравнение със същия месец на миналата година, когато домакинствата са изразходвали 10% по-малко електричество - средно 299 кВтч сега срещу 271 кВтч миналия ноември. Въпреки това средната сметка за ток спада с около 1% от 43.80 лева на 43.41 лева. Обяснението на парадоксалния на пръв поглед факт е в намаляване на цената на тока от 5 март, а след това и от 1 август.
„Няколко са основните фактори, които оказват влияние върху потреблението на електроенергия, респективно върху сметките на клиентите. Основните сред тях са среднодневните температури и сезонът, който се характеризира с намалена продължителност на светлата част от деня. Интензивността и ефективността на потреблението на електрическа енергия са индивидуални за всеки клиент“, напомниха от енергийната компания.