След няколко провала конкурсът за наемател на Халите вчера най-после приключи с победител. Това е фирмата, която и досега държеше супермаркета - „ЦБА“ АД, но като наемател не на Общината, а на „Клуб Олимпиец“. Сдружението взе безвъзмездно магазина преди 11 години срещу ангажимента да спонсорира спортните клубове. Този договор предизвика серия публични скандали, но в края на краищата бе сключен след гласуване на Общинския съвет.
Последният анулиран конкурс бе на 9 юли, когато се яви единствено „Пацони маркет“, но се оттегли, тъй като беше предизвестено, че ще бъде декласиран заради прекратен наемен договор с Общината по негова вина.
За вчерашната процедура „Пацони маркет“ отново бе купила конкурсни книжа, но не заяви участие. Така ЦБА остана без конкуренция. Интересен факт е, че при предишните два провалени конкурса ЦБА не подава оферти, макар че купува документи. При обявяването на конкурса интерес имаше и „Билла“, но впоследствие веригата явно прецени, че няма смисъл да наддава и се оттегли. Говореше се и за апетити на „Карфур“, но това така и не се потвърди.
В крайна сметка досегашният наемател спечели конкурса със следната оферта: готовност да инвестира в реконструкцията на Халите 848 096 лева, да отвори 80 работни места и да плаща месечен наем на Общината 13 251 лева - с левче над началната наемна цена. Освен това компанията се задължава да дава за спорт и култура по 5000 лева годишно за срока на договора, който е 10 години.
Офертата получи 500 точки. От оценителната комисия обясниха, че на 14 август фирмата може да получи заповедта на кмета, която я обявява за победител. За да се случи това обаче, изпълнителният директор на дружеството трябва да декларира, че няма да обжалва резултата.
Оттук нататък има едномесечен срок, в който ЦБА трябва да извърши плащанията, регламентирани в кметската заповед. Едва тогава ще бъде сключен наемният договор.
„Утро“ се опита да научи повече за намеренията на ЦБА за развитие на магазина, но представителят на фирмата отказа да говори, тъй като не бил упълномощен да дава такива изявления. Направихме опит да се свържем и с изпълнителния директор в седалището на „ЦБА“ АД във Варна Мартин Кондов, но до приключването на броя той не отговори.