Русе има свой представител в назначеното вчера от президента Росен Плевнелиев служебно правителство с премиер Георги Близнашки. Това е Мартин Иванов, който бе председател на Държавна агенция „Архиви“ от 2011 до 2013 година, а след освобождаването му от кабинета „Орешарски“ стана съветник на държавния глава.
Иванов е петият министър от Русе в правителствата след 1990 година. Преди него най-високите политически постове са заемани от Марко Тодоров /министър на просветата в кабинета „Беров“/, Димитър Калчев и Валентин Церовски /съответно министри на държавната администрация и на регионалното развитие в кабинета „Сакскобургготски“/ и Десислава Атанасова /министър на здравеопазването в кабинета „Борисов“/.
Новият министър на културата получи мандата само ден след като навърши 44 години. Той е магистър по история в Софийския университет „Св.Климент Охридски“, магистър е по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките. От 2000 година работи в Института по история при БАН, а от 2008 године е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси.
Автор е на над 150 научни публикации и 7 монографични изследвания върху икономическата и социалната политика на България от 70-те години на ХIХ век до наши дни. Специализирал е в Кеймбридж и в Националния университет на Ирландия.
Родителите на новия министър на културата, които живеят в Русе, вчера отказаха каквито и да е изявления и коментари по повод скока в кариерата на сина им.   

Кабинетът „Близнашки“
Георги Близнашки, служебен министър-председател
Екатерина Захариева, служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране. Тя е една от най-близките съветници на Плевнелиев и съпруга на негов бизнес партньор, който е участвал в изграждането на бизнеспарка в София
Йордан Христосков, служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика
Христо Иванов, служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието
Илияна Цанова, служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз
Васил Щонов, служебен министър на икономиката и енергетиката
Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването
Йордан Бакалов, служебен министър на вътрешните работи
Румен Порожанов, служебен министър на финансите
Николина Ангелкова, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката
Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната
Даниел Митов, служебен министър на външните работи
Мартин Иванов, служебен министър на културата
Евгения Раданова, служебен министър на младежта и спорта
Васил Грудев, служебен министър на земеделието и храните
Светлана Жекова, служебен министър на околната среда и водите