Русе отпадна от състезанието за титлата „Европейска столица на културата“ през 2019 година още на първия тур. След тридневни презентации на кандидатурите на осемте български града претенденти - София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Габрово и Русе, днес бе огласен резултатът на международното жури. Напред преминават София, Пловдив, Варна и Велико Търново.
Поздравявам финалистите на предварителния кръг и веднага трябва да кажа, че въпреки този резултат ние сме щастливи, тъй като разработвайки концепцията на Русе, постигнахме един много добър продукт. Това беше първият коментар на заместник-кмета по европейското развитие Страхил Карапчански, минути след като новината за отпадането на Русе беше факт. Не съм човек, който би се поддал на тълкувания, свързани с теориите за конспирациите, но трябва да призная, че бюджетът, който в Русе беше отделен най-вече за реклама и маркетинг на кандидатурата, беше изключително скромен, добави Карапчански. Не можехме да си позволим това, което правеха в други градове и най-вече в София, за която всяка вечер се излъчваха рекламни послания, и поради това не бяхме на нивото на други градове, каза още Карапчански.
Според него посланието на Русе е било провокативно с изразеното намерение за децентрализация на процесите чрез разгръщане на културата. Макар и сдържан както обикновено, Карапчански трудно прикри разочарованието си, че не е бил оценен по достойнство заложеният в русенската кандидатура брандинг на дунавската идентичност и трансграничното й измерение. Той обаче се въздържа от категоричен коментар дали елиминацията на Русе не е индиректно признание, че „на Севера в България се гледа като на безвъзвратно загубен“.
По-важното е, че екипът, работещ по кандидатурата, обедини не само експертите, а представителите на различни културни институти и интелектуални кръгове, а тази общност ще продължи да работи и в бъдеще, каза Карапчански. Получихме подкрепата на общинските съветници, над 4000 са поддръжниците във Фейсбук на идеята за Града на свободния дух, само за ден над 100 са харесванията на снимката от презентацията на Русе в Министерството на културата, посочи зам.-кметът. Решението на журито не отменя за нас каузата „Култура“, напротив, увери той. И припомни, че всъщност наградата Европейска столица на културата за града, който ще спечели окончателно титлата, се равнява на 1,5 млн евро, но инвестициите, които въпросният град ще трябва да направи, са в пъти повече. Губим тази награда, но това не е най-същественото, за нас е по-важно, че до 2020 г. бюджетът на Община Русе за култура ще нарасне двойно в сравнение със сегашните гласувани 4 на сто, обясни Карапчански. По-важното е, че България през 2018 г. ще председателства Европейския съвет и през 2019 г. ще има Европейска културна столица, а коя ще бъде тя - нека най-добрият да спечели! - запази самообладание Карапчански.
Каква ще бъде съдбата на фондацията „Русе - град на свободния дух“, създадена специално заради кандидатурата, тепърва предстои да се обсъжда.