Плакет „Русе“ получиха от кмета Пламен Стоилов трима военнослужещи от морския флот - капитан Георги Веселинов, капитан-лейтенант Илия Стойчев и офицерски кандидат Атанас Атанасов.
Кап. Георги Веселинов е заместник-началник на щаба на военно формирование 22580 - Варна, а наградата му се връчва за постигнати отлични резултати в бойната подготовка и проявен висок професионализъм. Капитан Веселинов е русенец, потомствен военен.
Кап.-лейтенант Илия Стойчев е началник на Школа за водолази във военно формирование 28580 - Варна и е награден за постигнати отлични резултати в бойната подготовка и проявен висок професионализъм при разузнаване, обезвреждане и унищожаване на морски мини и боеприпаси.
Офицерски кандидат Атанас Атанасов е командир на охранително-домакински взвод във военното формирование в Сенокос и е отличен за безупречно носене на военната служба.
Действащите военнослужещи бяха наградени в Русе, тъй като тук преди 135 години е създадена Дунавската флотилия, която става основа за формирането на Военноморските сили на свободна България. По-рано през деня в Доходното здание бе открита фотоизложба, която разказва за храбростта, въжарството като изкуство, морските дълбочини и простори, както и с корабната дисциплина. Вечерта бяха положени цветя и венци пред Паметника на моряка, а Духовият оркестър на Военноморските сили изнесе традиционния си концерт за русенци пред Доходното здание.