Засилени проверки по овцете заради „син език“ започват в Русенско, съобщи зам. областният управител Милена Хинкова.
По информация от началника на отдел „Здравеопазване при животните“ д-р Атанас Атанасов в Областната дирекция по безопасност на храните има случай в сборно стадо във Ветово, където две овце са показали клинична картина, сходна със заболяването, и веднага са били взети двойни проби. От института в София все още няма отговор, но според специалистите най-вероятно става дума за заразна ектима, а не за „син език“.
По време на заседанието на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните проф.Владимир Хвърчилков заедно с д-р Атанас Атанасов разясниха ситуацията в региона, като подчертаха, че засега тя е спокойна. Заради случаите в Габровско и Шуменско седем общини от Русенска област попадат в т.нар. предпазна зона от 100 км и допълнителната към нея наблюдавана зона от 50 км. Първоначално в предпазната зона са били включени общините Две могили и Бяла, селата Волово, Брестовица и Обретеник от община Борово, селата Табачка и Червен от община Иваново, селата Пиперково, Долна Студена и Белцов от община Ценово. Впоследствие са добавени общините Русе и Сливо поле.
За да се предотврати разпространението на болестта „син език“ по животните на всеки две седмици ще се правят превантивно прегледи. Те ще бъдат насочени главно към овцете, които са най-податливи на болестта и смъртността при тях е 70%. Останалите мерки забраняват пазари на животни на територията на областта, както пашата на неидентифицирани животни без марка. Забранява се животните да се пасат в периода от 19 ч до 8 ч сутринта, когато има най-активно разпространение на насекоми. Ще се извършва пръскане срещу комари, които са основните преносители на болестта, с инсектицидни препарати в помещенията и около помещенията на животните, торовете и т.н.
При доказано заболяване на животно то ще бъде умъртвено хуманно, като собственикът му ще бъде обезщетен. Ваксинации могат да се правят единствено с разрешение на европейските власти, което е дълга и сложна процедура. Специалистите отново припомнят, че болестта „син език“ не се предава от животни на човек.