С две заглавия Русенската опера се включва в петото издание на „Банско Опера фест“, съобщи директорът на културния институт Найден Тодоров. След като миналата седмица успешно бе поставен финалът на русенския летен музикален фестивал „Сцена край реката“, ангажиментите на оркестъра, хора и солистите на операта продължават.
На русенци е поверено откриването на Моцартовите музикални празници в Правец на 13 август. На откритата сцена пред хотел „Риу Правец Ризорт“ ще бъде представена постановката на операта „Дон Жуан“ от Моцарт. Диригент на спектакъла на Държавна опера Русе ще бъде Мартин Пантелеев, режисьор е Огнян Драганов. Солисти са гостът от Латвия Валдис Янсонс, Пламен Бейков, Вера Гиргинова, Николай Моцов, Йоана Железчева и други, в постановката участват хор „Дунавски звуци“, оркестърът и хорът на Русенската опера. Оркестърът и хорът са равностоен партньор на актьорите и солистите в премиерния музикално-театрален спектакъл „Моцарт и Салиери“ на 15 август на именитата режисьорка Бина Харалампиева, каза Найден Тодоров. Той припомни, че в главните роли на Моцарт и неговия съперник Салиери са известните български актьори Калин Врачански и Асен Блатечки. Другият ангажимент на русенските оркестранти в Моцартовите музикални празници е свързан с мюзикъла „Джекил“ на Варненската детско-юношеска опера, който ще бъде показан на 16 август.
Ден по-късно в гала концерта „Класика, рок и танц“ на открита сцена на площада в градчето, известно някога като „Царско село“, отново има солидно русенско представителство, подчерта Найден Тодоров. Баритонът от Русенската опера Венцеслав Анастасов и тенорът Петър Костов ще станат част от музикалния празник заедно с Мартин Пантелеев /който освен като диригент ще се изяви и като цигулар/, Беса Лугичи, Йоана Железчева, Илина Михайлова, Мария Жекова, Деян Вачков, а също и рок група „Кикимора“. В гала концерта свое ярко присъствие ще имат и хор „Дунавски звуци“, както и оркестърът и балетът на Русенската опера.
От 29 август операта се включва в оперния фестивал „Банско Опера Фест“, който се провежда за пета поредна година в курортния град. Още в първия ден Русе открива фестивала с постановка на прочутия балет „Жизел“ на Адолф Адам. Във втората вечер Русенска опера ще представи легендарната опера от Джузепе Верди „Трубадур“. Режисурата е на Асен Шопов, а диригентската палка ще бъде в ръцете на Найден Тодоров. Миналата година Русе представи в Банско балета „Лебедово езеро“ и оперната постановка „Риголето“, като пожъна овациите на многобройната публика.
През тази година Русенската опера навършва 65 години от одържавяването на института, който е наследник на създадената през 1919 г. Оперна дружба. По принцип съм противник на подобни чествания, казва Найден Тодоров, но бърза да добави, че всъщност има предвид, че трябва да се честват не 65 години на операта, а по-скоро 95-годишнина. Защото всъщност 1949 година е само дата в биографията, тъй като Русенската опера е наследник на Оперната дружба в Русе, създадена през 1919 година, пояснява директорът. Именно Русенската оперна дружба поставя началото на това, което е операта днес, казва Тодоров, като посочва, че е аналогичен и случаят със Софийската опера - също наследник на столичната Оперна дружба. Така е и с Виенската опера добавя той. Все пак той издава, че мисли по това как да бъдат отбелязани годишнините. Вероятно ще подготвим операта „Орфей“ от бароковия композитор Георг Филип Телеман, която е писана през далечната 1726 година, казва Найден Тодоров.