Баскетболистките на „Дунав 8806“ загубиха с 54:65 срещу рускините от „Чеваката“ /Вологда/ последния си мач от тазгодишната надпревара във ФИБА Еврокъп. На практика победата остави гостенките в играта, защото бяха на второ място в група „В“ и се нуждаеха от задължителен успех. Дунавки пък могат да съжаляват, че изиграха почти равностойно 4 от 6-те си двубоя, но така и не успяха да се насладят на победа за престиж.
Относително равно докъм края на третата част стоеше мачът им срещу „Чеваката“. А за чудесното начало няма какво да говорим - 5:0, 16:6, 18:8! Рускините изравниха за първи път 5 минути преди края на полувремето до 27:27, но „сините феи“ се оттеглиха на почивка с аванс от 4 точки - 33:29. Веднага след подновяването на играта Сапова наниза две тройки и отборът на „Чеваката“ излезе напред - 35:37. Последва нов обрат до 45:39, равенство от 45:45 и сирена за третата част при 45:50.
Тук някъде мачът свърши, защото нашите омекнаха физически, мерникът им се разцентрова, а по-свежите рускини наложиха превъзходство под кошовете с доста по-високия си среден ръст.
Жаклин Златанова изигра много силен мач, поне в първата половина от него. Тя бе неуловима, смела, технична и неотразима докъм 20-25-а минута, но после треньорът на гостенките Донсков я затвори с плътна опека от по две-три състезателки, които я поизтласкаха далеч от коша. Жаклин буквално играеше почти сама срещу „Чеваката“, защото 11 от първите 14 точки в актива на „Дунав 8806“ бяха нейни. Да де, ама тя не можеше да носи сама отбора на гърба си, пък и се умори от непрестанната борба под ринговете, където получи малко помощ от съотборничките си.
Шанте Еванс изигра мач за участие - тотално разочарование! Таня Чиров почна по-добре от друг път, вкара хубава тройка, но после стрелбата й се поразколеба. Хубавото поне бе, че поемаше отговорност да шутира.
По подобен начин се разви и „представлението“ на Каролин Тюрен. Както върви и както разнася мълвата, тя може да е втората чужденка с предсрочно прекратен договор.
Другите момичета играха според възможностите си. И да искаха, трудно можеха да дадат повече срещу силния физически отбор на гостенките. Не достигна и щипка отборна зрелост, такава, каквато бе необходима и в мачовете срещу „Ньоркьопинг Долфинс“.
В крайна сметка тази кампания не бива да се счита за обречена кауза, тъй като тимът със сигурност понатрупа международен опит. Върху тази база и в условията на по-ритмични вече като график мачове всички пътища водят към ударни игри в първенството на страната. А там „Дунав 8806“ няма вече как да не е по-силен отпреди.
„Дунав 8806“: Костова 4, Златанова 20, Шаренкапова 2, Еванс 4, Чиров 10 /Кочева 5, Кордова, Тюрен 5, Коева, Димитрова 4, Илиева/.
„Чеваката“: Алексич 9, Петрушина 9, Логунова 10, Бо 6 Сапова 11 /Горбачова, Шилова 6, Ражева 14/.