„Паркстрой“ ще е централната тема на днешната сесия на Общинския съвет. Съветниците от опозицията категорично ще настояват общинското дружество да стане предприятие изцяло на бюджетната издръжка. Подобно на колегите си от Синята коалиция+ВМРО и съветниците от БСП обявиха вчера на пресконференция, че това е единственият начин за спасяване на „Паркстрой“ и на специалистите в него.
Фирмата винаги е била на печалба, но тъй като е създадена с цел поддръжка на обществените зелени площи и парковата растителност, целта не е да раздава дивиденти, коментира арх. Силвия Алексиева, която беше член на работната група за търсене на вариант за излизане от кризата. Тя подчерта, че 90% от зелените площи на Русе са общински и в този смисъл е нормално да се очаква приходите на дружеството основно да идват от Общината, а в бъдеще, когато се реализират проектите за крайбрежната зона, ще има още по-голяма нужда от капациетата на „Паркстрой“.
Арх.Алексиева обвини Общината и Общинския съвет, че не са проявили достатъчно грижа към собствената си фирма. Обявената обществена поръчка за зелените площи ясно показвала това - при най-ниска цена на „Паркстрой“ е предпочетен частен консорциум със същото име и с минимален опит в тази дейност. С тази процедура Общината практически фалира собственото си дружество, което е парадокс, каза още тя.
А председателят на червената група Иван Иванов влезе в подробностите на поръчката, за да подчертае, че с нея се нарушават интересите на Общината.
Истината е, че процедурата толерира частен интерес за сметка на обществения, нямам притеснения да го кажа, който иска нека ме съди, каза Иванов. И напомни, че по подобен начин е станала замяната на пл.“Батенберг“, а след това върху терена е построено заведението „План Б“, за което сега се води съдебен спор дали е масивно или преместваемо. Категорично е ясно, че сенникът е построен върху общинска площ, каза още Иванов. Общинският съветник от БСП не пропусна да подчертае, че кметското ръководство е било готово да даде Синята зона на новосъздадена фирма срещу задължението тя да построи подземен паркинг на пл. „Батенберг“ без никакъв икономически анализ и по този начин да се лиши от един сериозн приход от платеното паркиране.
Съветниците от БСП отхвърлиха всички аргументи на общинското ръководство срещу преобразуването на „Паркстрой“ като несъстоятелни. Арх. Алексиева изтъкна обаче, че в работната група няма консенсус по темата и решението ще зависи от днешното гласуване в залата.