Николай Ламбаджиев е имал възможност да замине за Аржентина, където трудно би могъл да бъде открит, но не го е направил и активно е участвал в разследването на убийството на бизнесмена Явор Николов. Тези обстоятелства, изтъкнати от защитата на обвинения за жестоката смърт на русенския търговец, не успя да убеди Окръжния съд, че Ламбаджиев трябва да излезе на свобода и той ще продължи да чака развръзка по делото в килията си. Самият обвиняем пък помоли да бъде преместен от Белене в друг затвор, тъй като там бил настанен и соченият от обвинението като негов съучастник в убийството Пламен Миланов, който го заплашвал.
Това най-вероятно ще се случи, тъй като според правилата прокуратурата трябва да разделя съучастниците в различни затвори.
Прокуратурата изтъкна, че Ламбаджиев е заличил следи от убийството, като е изгорил трупа на жертвата, освен това е заминал за Англия и е унищожил GSM-а си, за да не може да бъде проследен. Заради това поиска оставянето му под стража. На същото мнение бе и съдът.
Делото срещу Ламбаджиев и Миланов започва на 8 януари, като двамата могат да получат доживотен затвор без право на замяна.