Църквата „Св.Архангел Михаил“ в Долапите е разбита отново в понеделник вечерта за втори път за по-малко от месец. От храма са откраднати икона на „Св.Георги победоносец“ и четири бронзови свещници. Щетите все още се изясняват.
„Иконата е подарък на църквата за 100-годишнината от съграждането й от кмета на Русе Божидар Йотов през 2010 година“, обясни вчера кметският наместник в Долапите Светлин Савов. По думите му крадците са използвали гъвкава шина, която са промушили между двете крила на входната врата и са натиснали езика на бравата. Така дверите са се отворили и те са действали на спокойствие.
Същата черква бе ограбена и на 21 ноември, когато е Архангеловден по стар стил. Тогава крадците отключиха секретната брава с шперц и отмъкнаха четири малки икони от стената, един свещник и чувал със стара църковна утвар за общо около 500 лева. Преди година и половина храмът бе отново разбит, като този път апашите отвориха вратата с щанга. Заради тези три кражби подадохме заявка църквата да бъде включена към СОТ и чакаме техниците да дойдат всеки момент, каза кметският наместник.
Това е четвъртата кражба от църква в района за последните три месеца. През септември крадци разбиха зазиданата стара врата на черквата в Басарбово и задигнаха близо 50 крушки за полилея, пари и утвар. В петък вечерта пък безбожници атакуваха църквата в Средна кула, като влязоха през пролука на вратата за олтара. Във вторник осъмна разбита и църквата в Долапите.